Projecten museïtzar el jaciment medieval de l´Aubert als Hostalets d´en Bas

Vist: 4944

Jaciment de l'Aubert - Vall d'en BasL'Ajuntament de la Vall d'en Bas ha sol·licitat finançament a la Generalitat de Catalunya per tal de convertir el jaciment medieval de l'Aubert, situat en una finca privada dels Hostalets d'en Bas, a la Garrotxa, molt a prop del camí ral i d'un tram del de Sant Jaume, en una zona visitable, evitant així la seva degradació.

Les restes de l'antiga vil·la medieval, que data dels segles VI fins al VIII dC, permeten explicar una franja cronològica de la història medieval a Catalunya encara poc coneguda.

El jaciment pertany a una vil·la de recol·lecció agrícola i ramadera tal com il·lustren les restes recuperades de l'època, entre les quals destaca un forn, unes sitges i les estructures domèstiques. Un equip d'investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) hi està excavant des del 2006 i fins al 2013 i recentment s'ha inclòs en el Campus d'Arqueologia i Paleontologia d'aquesta universitat. La zona es troba a pocs metres, separada per un pastor elèctric, d'un ramat de vaques que pastura en els mateixos terrenys. Des de l'any 2013 que no s'hi ha fet cap més intervenció arqueològica i, per tant, el jaciment està en risc de degradació. La zona on s'ha excavat està tapada amb teles de plàstic mentre que d'altres parts, com les sitges, han quedat al descobert.

L'Ajuntament ha demanat un ajut de 30.000 euros a la Generalitat, a l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural, per poder "activar aquest patrimoni" de la zona nord del jaciment, explica el tècnic de Cultura de l'Ajuntament de la Vall d'en Bas, Xevi Collell, que recorda que és una zona estratègica perquè està molt a prop del camí ral i d'un tram del de Sant Jaume per on cada dia passen desenes de persones que en un futur també podrien visitar el jaciment.

El projecte que han redactat inclou una zona d'aparcament i un camí que resseguiria el jaciment on també s'instal·larien panells informatius amb reproduccions i dibuixos de l'època per entendre com era la vida a la zona.

Restes d'important valor
Les excavacions que es portaven a terme a la zona des de 2006, es van aturar el 2013 per una sèrie de problemes de permisos i calendari. Des de llavors, s'ha excavat la zona nord d'uns 150 metres quadrats que ara volen museïtzar i que ha permès treure a la llum restes de valor. Es tracta d'un forn molt peculiar que permetia arribar a altes temperatures i d'un conjunt de sitges on s'emmagatzemava el cereal de fins a quatre metres de profunditat.

També s'han trobat estructures domèstiques d'on vivien els habitants, fet que confirma que aquesta era una vil·la de producció agrària i ramadera, juntament amb braçalets de plata i una moneda romana. "És molt interessant perquè hi ha totes les estructures domèstiques d'aquella època que ajuden a explicar com vivien", assenyala Collell, alhora que afegeix que "no hi ha gaires jaciments que tinguin tants segles d'història". Aquest jaciment va des del segle VI fins al VIII dC i per tant és posterior a la caiguda de l'imperi romà.

Queda pendent d'excavar una petita part en aquest sector i en tot el sector sud del jaciment, on es va fer una prova amb georadar i també s'hi van detectar estructures. De cara a aquest estiu, s'ha tramitat ja la sol·licitud del permís d'excavació per poder reprendre els treballs però encara no se sap si es podran fer.

Fa uns dies es va anunciar que aquest espai, juntament amb el jaciment de la Dou situat al mateix municipi, han passat a formar part del Campus d'Arqueologia i Paleontologia d'aquesta universitat. Es tracta d'una xarxa de cinc jaciments endiferents punts de Catalunya a banda d'aquests dos de la Garrotxa que destaquen per les seves peculiaritats i que es consideren rellevants per explicar el passat de Catalunya.

De la seva banda, l'alcalde de la Vall d'en Bas, Lluís Amat, explica que si una universitat de prestigi com la UAB ha decidit incloure el jaciment de l'Aubert al seu campus és perquè consideren que té un valor que cal preservar. Per aquest motiu, el consistori ha pres la decisió de museïtzar-lo. "Ens preocupa que aquest valor es pugui perdre perquè el jaciment es va degradant; cal un manteniment", conclou l'alcalde.

Publicada al diari "Diari de Girona ", 31 de març de 2016 - L. Casademont / ACN - Els Hostalets 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)