L'accés del portal dels Jueus seria posterior a l'edifici religiós i, probablement, l'entrada quedaria més cap endins.
El mur posterior de la sinagoga medieval de Besalú ha estat localitzat en perfecte estat aquesta setmana. El mur, a tocar del pati del micvé, s'estén al llarg de tot l'edifici religiós i arriba a nivells molt profunds, tot i que, de moment, només se n'ha destapat poc més d'un metre d'alçada. La runa que es va enretirant confirma que aquest mur parteix de la muralla de la vila i s'endinsa fins a la zona ja coneguda. D'aquesta manera, les tasques de recerca s'han hagut d'anar prorrogant i es calcula que podrien acabar a finals de mes, tot i que s'està a l'expectativa del que encara es pot trobar. Així mateix, la recerca està confirmant que probablement l'accés pel portal dels Jueus quedaria també més endins del previst i no coincidiria exactament amb l'actual porta de la muralla.
La sinagoga de Besalú va prenent més forma cada dia que passa. Els treballs de recerca que hi du a terme l'arqueòloga María José Lloveras han donat fruits i el que inicialment havia de ser una recerca senzilla per rehabilitar-la, museïtzar-la i fer-la visitable s'està convertint en una sorpresa constant, gràcies a les diferents troballes.
La recerca a la sinagoga, doncs, ha permès localitzar aquest mur en un estat immillorable, tenint en compte que és de mitjan segle XIII, quan va ser construït l'edifici. Encara no se sap quina alçada té el mur, però es creu que s'arribarà als mateixos nivells a què s'ha arribat davant del portal dels Jueus. Pel que fa a l'amplada, fa 95 centímetres. Encara queda pendent saber si aquest mur havia estat modificat, però es creu que s'estendrà des del nord cap al sud i que ocuparà tota la llargada de la sinagoga.
A més, s'han trobat restes de paviment amb ceràmica romana, cosa que confirma que la sinagoga es va alçar sobre una altra edificació. Aquest antic assentament podria ser romà, però, per ara no s'ha pogut datar mai perquè els estrats que es van estudiar estaven molt malmesos. Sí que s'ha trobat un mur de 80 centímetres d'època romana amb fins a quatre estrats associats. S'han delimitat els diferents murs que tancarien l'edifici i també s'ha descartat que les construccions circulars que es van trobar a tocar del pati formessin part de la sinagoga. Probablement són unes sitges o tines que tindrien a veure amb la fàbrica de tints que s'hi va fer posteriorment.
Fins a l'any 2002 sempre s'havia sospitat que el micvé era un annex de la sinagoga de Besalú. Però no va ser fins fa quatre anys que, a sobre mateix del micvé, arqueòlegs de la Universitat de Girona van desenterrar les primeres restes de la sinagoga, utilitzada entre el segle XIII i el XV.
L'accés es va definint
Les excavacions ja van permetre destapar l'accés directe al portal dels Jueus el mes de març passat i, per tant, també l'accés des de la muralla. Ara, però, s'està estudiant la possibilitat que l'accés a la sinagoga quedés més endarrerit, més cap a dins la vila i que l'accés del portal dels Jueus fos construït posteriorment. Segons les dades que han anat apareixent, l'arqueòloga María José Lloveras considera força probable aquesta hipòtesi. En aquesta zona els nivells queden molt ensota respecte al principi de l'excavació i força més avall que el pati del micvé. De tota manera, es confirmi o no aquesta possibilitat, el que sí que sembla clar és que l'entrada de les visites a aquest nou espai es farà a través d'aquest portal de la muralla.
Publicada al diari "El Punt", 16 d'abril de 2006 - LAURA PORTAL - Besalú
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)