La sinagoga de Besalú va prenent la forma definitiva

Vist: 3629

S'ha localitzat un capitell del segle XIV, de pedra calcària, aliè a l'edifici.

Les excavacions a la sinagoga medieval de Besalú continuen donant resultats i la seva dimensió va prenent una forma més aviat definitiva. Les últimes notícies són la troballa d'un capitell del segle XIV, que no pertanyeria a l'edifici, més restes del mur de la sinagoga i dues canals de clavegueram, que serien posteriors al temple jueu.

La sinagoga de Besalú ja té gairebé tots els murs que la delimitaven al descobert, tot i que encara s'ha de confirmar exactament. Precisament, aquesta confirmació va estretament vinculada a la localització de dues canals de clavegueram similars a les que ja s'havien trobat a la part més alta del jaciment. Aquestes canals travessen literalment la sinagoga i queden en estrats superiors. L'arqueòloga municipal, María José Lloveras, explicava ahir que ara s'està estudiant treure les dues canals, que correspondrien als segles XVI i XVII, per constatar que, a sota, hi ha més restes de la sinagoga, sobretot de mur i d'unes possibles escales d'accés. En aquesta mateixa àrea s'han descobert restes de paviment, però també estan pendents de saber exactament quin paper jugaven en l'edifici.

CAPITELL NUMMULÍTIC

Els treballs de l'excavació han donat altres resultats curiosos com ara la troballa d'un capitell, fet en pedra calcària nummulítica, que sembla que seria del segle XIV. Aquest capitell, en principi, no pertanyeria a la sinagoga. Sembla que hauria estat una peça d'una finestra amb arcades, de la qual també s'han trobat dues peces més.

Finalment, també s'han trobat trossos de ceràmica sobretot medieval, tot i que la majoria tenen poc valor i n'hi ha de molt recents, fins al segle XVII. El que cada vegada queda més clar és que el lloc que ocupava la sinagoga va ser anivellat a un estrat superior i cobert d'una capa de cendra per acabar d'allisar la superfície.

Publicada al diari "El Punt", 19 de maig de 2006 - LAURA PORTAL - Besalú

© Portal Gironí­ d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)