Els treballs a la sinagoga de Besalú destapen l’accés al portal dels Jueus

Vist: 3510

També han aparegut les bases d'uns dipòsits que podrien ser del segle XV.

Les excavacions arqueològiques que s'estan duent a terme a la sinagoga de Besalú han permès destapar l'accés directe al portal dels Jueus i, per tant, a la muralla. La recerca, dirigida per l'arqueòloga María José Lloveras, està en la primera fase del projecte d'adequació de la plaça per fer-la visitable. Fins ara s'han eliminat els murs –el del mirador i el de l'antiga fàbrica de tints–, que tapaven totalment l'accés al portal dels Jueus i que impedien saber si hi havia un carrer que portés directament des de la muralla fins al nucli de la vila. Malgrat que ja hi havia hagut indicis, ara s'ha pogut confirmar l'existència d'aquest accés directe.

Així mateix, ha aparegut el que podrien ser les bases d'uns dipòsits circulars que es van fer quan la sinagoga ja no estava en funcionament. Segurament són de la segona meitat del segle XV. També s'ha trobat la continuació de les restes de clavegueram i ha tornat a aparèixer enllosat. Tot i que encara falta datar-ho, Lloveras assenyala que probablement també serà del segle XV. Ha estat difícil confirmar les dates pel fet que no s'han trobat restes de ceràmica.

Paral·lelament, han aparegut restes de l'antic escorxador que hi havia a principis del segle XX.

El permís per fer aquesta campanya d'excavacions expira a finals d'aquest mes i s'espera que les tasques de recerca estiguin acabades.

Publicada al diari "El Punt", 9 de març de 2006 - LAURA PORTAL - Besalú

© Portal Gironí­ d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)