Un audiovisual recrea la vida al castell medieval de la Bisbal als segles XII i XIII

Vist: 3320

L'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà, conjuntament amb la direcció general de Turisme, han creat un audiovisual que recrea la vida al castell medieval de la ciutat durant la seva època de màxim esplendor, els segles XII i XIII.

Aquesta iniciativa està dins el projecte de la Generalitat 'Ruta del Pirineu Comtal. Rutes del Naixement de Catalunya' del qual la Bisbal en forma part. Aquestes rutes volen recuperar la memòria història de l'època feudal i recorren onze antics comtats del país. L'ajuntament vol amb aquesta nova eina atraure més visitants interessats en el passat de Catalunya i convertir el castell (del segle XII) en un punt de visita obligada dins el municipi.

Aquest audiovisual està situat al Centre d'Interpretació del Castell de la Bisbal d'Empordà que és un espai temàtic impulsat per la Direcció General de Turisme, que constitueix una de les primeres actuacions de reforçament de l'itinereri 'Comtat de Girona: la frontera de l'imperi carolingi', una dels 11 escenaris que conformen la Ruta Pirineu Comtal. L'audiovisual es titula 'Terra i Sang: la guerra feudal a l'Empordà' i gira entorn els conflictes entre el Bisbe de Girona, els senyors de Cruïlles i els Comtes d'Empúries.

L'audiovisual es veu a la planta baixa del castell i està fet per actors professionals. El visitant pot entendre com es vivia en aquella època i quins eren els principals conflictes entre noblesa i església. A més de l'audiovisual, també hi ha quatre 'miralls fantasma' per diferents punts del castell. Són miralls que projecten la imatge d'un home que explica llegendes.

Aquesta ruta travessa el territori de 14 comarques pirinenques i prepirinenques que coincideixen, aproximadament, amb el territori dels antics comtats que van ser l'embrió del naixement de Catalunya. L'objectiu de la Ruta Pirineu Comtal és, segons ha dit el director general de Turisme, crear una potent oferta turística sostenible i competitiva a la franja pirinenca catalana que pugui completar l'oferta costera del país i que reposi sobre les bases del turisme cultural. 'Volem posar en valor turístic el patrimoni cultural, natural i històric de Catalunya', ha destacat Vilalta.

La Ruta Pirineu Comtal proposa recórrer els territoris d'11 dels antics comtats que van ser escenari de la configuració i naixement del país. A les comarques gironines, existeix la ruta del Comptat de Besalú: la Cort d'en Tallaferro; el Comptat de Girona: la frontera de l'imperi carolingi; Comptat de Ripoll: terra de Comptes i Abats i el Comptat d'Empúries: el comptat independent.

Vilalta ha remarcat que aquesta és una ruta pensada per fer en cotxe però passant per carreteres on es pugui circular 'sense pressa' i contemplant el paisatge. 'Estem seguint la línia d'Europa de fer singular el nostre turisme', ha manifestat el director general de Turisme que ha dit que aquesta és una aposta de futur, en moments en què el turisme passa per una situació 'complicada'.

Publicada al diari "Diari de Girona ", 2 d'abril de 2009 - ACN 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)