Llum verd per restaurar la basílica de Castelló d'Empúries

Vist: 4359

Basílica de Castelló d'EmpúriesPatrimoni ha aprovat l'inici del projecte de conservació de la portalada nord i el campanar de l'església, que amenaça ruïna. S'està buscant una pedra similar perquè l'original està esgotada.

La comissió de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya ha aprovat –amb condicions– el projecte de conservació i restauració de la portalada i del campanar nord de la basílica de Santa Maria de Castelló d'Empúries, declarada BCIN en la categoria de monument històric. Segons va detallar el director territorial de Patrimoni Cultural, Antoni Baulida, l'únic condicionant que s'ha acordat per tirar endavant aquest projecte que promouen l'Ajuntament i el Bisbat és que s'ha de completar un estudi que inclogui una anàlisi científica i geològica detallada de l'estat de la pedra constructiva i indiqui quina serà la que la substituirà. El problema és que la pedra original amb què es va construir aquest temple provenia d'una pedrera que actualment està esgotada i ara se n'haurà de trobar una de semblant que permeti substituir els paraments en què les parets s'estan exfoliant a causa del desgast produït per causes meteorològiques. L'alcalde de Castelló d'Empúries, Xavi Sanllehí, confirma que l'aval de Patrimoni era l'últim tràmit que els faltava per començar els treballs.
Obres al desembre
Sanllehí avança que s'han presentat unes vuit empreses per dur a terme les obres i que en els pròxims dies es procedirà a obrir les propostes. "Confiem que les obres es podrien iniciar al desembre", diu l'alcalde, que hi afegeix que l'Ajuntament té constància que s'ha encarregat l'estudi que falta, per determinar quina pedra es podrà utilitzar.
Sanllehí explica que a l'època medieval hi havia a l'Empordà dues grans fonts de proveïment per a la construcció: d'una banda, la pedra blanca de les pedreres de la Garriga d'Empordà, a la zona de Figueres, i, de l'altra, la pedrera de Vilacolum, amb una pedra més grisa, que és la que es va utilitzar a Castelló d'Empúries. Aquesta pedra de Vilacolum és la que es va esgotar i que ara caldrà substituir.
Tramitació d'urgència
Les obres d'intervenció a la basílica de Sant Maria, coneguda com la catedral de l'Empordà, es van tramitar de manera urgent després que, a finals del 2012, un informe de l'aparellador de l'Ajuntament de Castelló alertés que s'havien detectat a l'edifici "problemes estructurals que podien provocar el col·lapse" de l'església i fins i tot i que hi havia "perill per a vianants i feligresos". Per la temença que l'edifici gòtic –construït entre els segles XIII i XIV– pogués caure, es van iniciar les negociacions per trobar finançament i poder fer, si més no, una primera intervenció de consolidació. Es començaria pel campanar, on s'intervindrà ara juntament amb la portalada, però l'objectiu era intervenir per fases a tota la basílica. La inversió que es fa a la basílica és de 300.000 euros. D'aquests, la Generalitat i la Diputació de Girona en posen 100.000 euros cadascun, mentre que l'Ajuntament de Castelló i el Bisbat hi posaran 50.000 euros cadascun. En paral·lel es farà una inversió de 100.000 euros per renovar el sistema elèctric de l'edifici.

Publicada al diari "El PuntAvui", 13 de novembre de 2014 - M.V./E.C./J.C.L. - Castelló d'Empúries

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)