Administracions públiques i el Bisbat de Girona arriben a un acord un any i mig després que un informe tècnic declarés que l'estat de l'estructura és greu.
La basílica de Santa Maria de Castelló d'Empúries rebrà 300.000 euros per començar la restauració, després que el 2012 es detectessin problemes greus en l'estructura i es declarés urgent fer-hi una intervenció. Els promotors de la inversió són la Generalitat, la Diputació de Girona, l'Ajuntament de Castelló d'Empúries i el Bisbat de Girona, que en les pròximes setmanes firmaran un conveni per fer constar el compromís.
Les quatre administracions van iniciar converses fa un any i mig per fer front a una obra valorada aproximadament en dos milions d'euros, però que està previst fer per etapes. En el marc de les negociacions, un equip d'arquitectes va concloure en un informe que el campanar és la part més malmesa del temple i la que cal restaurar primer. Així, fa unes setmanes es va confirmar la inversió de 100.000 euros per part de la Generalitat, 100.000 de la Diputació, 50.000 de l'Ajuntament de Castelló i 50.000 del Bisbat de Girona, els quals en aquesta primera fase es destinaran a la reforma del campanar, que actualment està apuntalat.
Els problemes estructurals de l'anomenada "catedral de l'Empordà", construïda entre els segles XIII i XIV, van ser advertits per primer cop el 2003, un any abans que la llavors església rebés el títol de basílica, un reconeixement que en aquell moment el rector Narcís Costabella esperava que facilités l'obtenció de subvencions. Un cop reconeguda com a basílica, el 2006 es va acordar la redacció d'un projecte de rehabilitació, que finalment no es va tirar endavant. Així, el conveni que les quatre entitats han de firmar de manera imminent recupera un projecte que està sobre la taula des de fa vuit anys.
Per què ara?
L'octubre del 2012 l'aparellador de l'Ajuntament de Castelló d'Empúries va alertar en un informe que la basílica tenia problemes estructurals greus i que hi havia "perill per a vianants i feligresos", i va assegurar que s'hi havia d'actuar de manera "urgent". Mossèn Ferran Jarabo, que en aquell moment feia poques setmanes que era rector de la parròquia, i Xavier Sanllehí, alcalde de Castelló d'Empúries, van demanar suport econòmic a diverses administracions públiques. Dos mesos després, el Bisbat de Girona va encarregar un altre informe i va comunicar que faria una inversió per consolidar l'estructura de l'edifici. Finalment, "la iniciativa va quedar estancada i es va decidir posposar-ne els preparatius", com ha explicat mossèn Joaquim Giol, provicari del Bisbat. Des d'aleshores s'han anat fent petites reformes amb donacions de la parròquia i de l'Ajuntament a les parts més afectades, el campanar i la nau central, on els arcbotants estan reforçats amb totxanes.
Un altre dels incentius per a la reforma pot haver estat una donació anònima "important" d'un veí de Castelló d'Empúries, que ajudaria a restaurar l'edifici gòtic, com ha explicat mossèn Ferran.
Endesa il·luminarà "la catedral de l'Empordà"
La Fundació Endesa ha concedit 45.000 euros per renovar l'enllumenat de la basílica de Santa Maria. El projecte d'il·luminació consistirà en renovar l'estructura elèctrica interior i exterior i substituir els llums actuals per uns de baix consum, apostant per una il·luminació eficient. El canvi d'enllumenat s'emmarca en un conveni signat entre la Fundació Endesa i la Conferència Episcopal Espanyola l'any 2012 que té com a objectiu l'execució de projectes d'il·luminació dels edificis integrants del patrimoni històric i cultural de l'Església catòlica. L'acord preveu que Endesa assumeix la meitat del cost dels projectes. En el cas de la basílica, l'altra meitat, la posaran l'Ajuntament de Castelló, que invertirà 10.000 euros, i la Diputació de Girona, que n'hi destinarà 40.000.
Publicada al diari "El PuntAvui", 26 de maig de 2014 - CASTELLÓ D'EMPÚRIES - EVA MOYANO
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)