Mas Sàbat

Portal Gironí
Vist: 12250
Mas Sàbat, de Celrà. Foto: Portalgironí.cat
Mas Sàbat, de Celrà. Foto: Portalgironí.cat

Can Sàbat, és una masia encimbellada dalt del Pedró des del que es domina una gran panoràmica que va de la plana de Celrà fins a la muntanya de Sant Miquel. En la seva actual planta rectangular de baixos i dos pisos data de la gran transformació al segle XVIII, com ampliació i reforma d'una antiga i primitiva construcció, tal i com queda palès a les dades dels anys 1796-97 que consten a la part moderna12.

El cognom Sàbat és d'origen antic a Celrà. S'esmenta a Pere Sàbat (Petro Sabet) com un dels pagesos establerts pel bisbe de Girona i el Capítol de la catedral el 1187 en el camp anomenat del Planiol. malgrat això, en època medieval es coneixia com a mas Sàbat el que a partir del XVII fou conegut com mas Calvó.2

L'arbre genealògic de Can Sàbat comença documentalment al segle XVI amb Miquel Sàbat casat amb Antiga, el qual podria descendir d'alguna branca dels Sàbat que hi havia en època medieval a Celrà2. A l'any 1741 neix Sixt Sàbat, que temps a venir seria teixidor de lli i mestre de cant. Ell comença la tradició musical de la famí­lia. Pere, fill de Sixt, fou organista de l'església parroquial de Verges. A la casa hi hagué un taller especialitzat on es construïren tenores, tibles, flabiols i clarinets. També composaren mètodes d'ensenyament d'instruments musicals. Pere Sàbat i Olivé nascut el 1841 i mort el 1916, fou un bon intèrpret de fiscorn1.

1 Llibre "Els Pobles Gironins - IV La Comarca del Gironès (I)", de Maruja Arnau i Guerola
2 Els castells i masos de Celrà, per Lluís Camps i Sagué. Taller d'Història de Celrà.

© Portal Gironí­ d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)