Situada en la part alta del talús final de la terrassa travertínica d'Usall-Espolla, a uns 15 metres sobre el riu Serinyell i 300 metres al sud del Reclau Viver, coneguda també com l'Albareda.
El jaciment és una cova d'habitació de les èpoques Paleolític mitjà (mosterià), superior (aurinyacià, gravetià i solutrià) i epipaleolític. Presenta part de la coberta ensorrada. El sector Alfa en el centre de la cavitat és una gran cala oberta fins a 8,80 metres de profunditat que conserva la visera protectora. El sector Beta no conserva la volta de l'abric.
Va ser descobert per Josep Maria Corominas el maig de 1947, que hi va fer una cata que semblava que el jaciment s'havia exhaurit. Però el desembre de 1972, Corominas, Oliva, Canal, Bedoya i Comas, tornaren a emprendre els treballs amb molta més fortuna, en l'anomena zona Alfa. A l'any 1975 feren excavacions H. de Lumley, E. Ripoll i N. Soler a la zona Beta i, a partir de 1975, N. Soler i Julià Maroto, també a la zona Beta.
A la zona Beta s'hi recollí indústria lítica del Mosterià. Els estris són sobre quars, quarsita, pòrfir i calcita. És una indústria molt densa i arcaica amb notable proporció de còdols tallats, que evolucionen cap a eines de mides més petites. Hi ha algun esclat on s'ha emprat la tècnica levallosiana.
El nivell de l'Aurinyacià és ric i abundant amb rascadors, gratadors de morro, burins, laminetes estrangulades, petites laminetes Dufour, tres puntes de Chatelperron, puntes de tipus mosterià, esclats , levalloisians, puntes de Tayac i atzagaies d'os.
En el nivell Gravetià es recuperaren puntes de la Gravette, rascadores, gratadors, burins, làmines de dors, gairebé tot amb sílex i talla de gran qualitat, també s'hi recuperaren còdols tallats.
Del Solutrià són abundants les fulles de llorer, fines puntes solutrianes, puntes pedunculades asimètriques, gratadors microlítics, i també indústria amb quars, quarsita i algun còdol tallat.
La indústria extreta de l'estratigrafia corresponent a l'Epipaleolític és pobra i poc significativa.
Memòria de l'excavació de la cova d l'Arbreda any 2004
Informació extreta del llibre "Les Comarques Gironines. Del Paleolític als Visigots. Catàleg de Jaciments", de Pere Cantón i Playà. any 2001
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)