Un luxe romà a Camós

Vist: 4314

Jaciment de Vilauba (Foto: El PuntAvui)Les excavacions dels darrers mesos confirmen la importància de la zona termal de la vil·la d'època romana de Vilauba. Es preveu que l'any que ve ja es podrà visitar aquesta part del recinte.

La impressió inicial que s'estaven desenterrant unes restes poc comunes, apuntada a principis d'any pels arqueòlegs, s'ha vist confirmada en la campanya que s'acaba aquests dies: per les seves dimensions i qualitat, els banys de la vil·la de Vilauba, d'època romana, s'han de considerar de les més importants de la demarcació, només comparables a les de la Quintana, de Cervià de Ter, una circumstància que corrobora l'envergadura d'aquell complex agrícola, que va tenir vida entre els segles I aC i VII de la nostra era, tot i que les termes van funcionar només entre els segles II i IV.

Un cop aflorada tota l'extensió dels banys, d'uns 135 metres quadrats, s'han pogut identificar espais i estructures, així com concretar els circuits d'aigua. Les termes disposaven d'un vestidor, una piscina d'aigua freda i dues sales d'ambient temperat i calent, amb la corresponent piscina d'aigua molt calenta. Les instal·lacions funcionaven gràcies a un forn que escalfava l'aigua i la xarxa de canalització d'aigües netes i brutes. El fet que es disposi de tanta informació visible converteix aquesta part del jaciment en ideal per mostrar-lo als visitants. Aquest és l'objectiu a curt termini –explicaven ahir la directora de la recerca, Andrea Ferrer, i els coordinadors dels treballs, Pere Castanyer i Joaquim Tremoleda– i per això ja s'ha iniciat la consolidació i la restauració de les estructures, començant pels paviments de les sales i els recobriments de les piscines. S'ha previst construir una plataforma des de la qual els visitants puguin contemplar l'espai sense haver-lo de trepitjar. La talaia s'integrarà al circuit ja existent que recorre la part residencial de la vil·la, que alhora forma part del recorregut per tots els jaciments de la comarca. Representants dels ajuntaments de Banyoles i Camós (faltava el de Porqueres), de la Diputació i del Centre d'Estudis Comarcals van ratificar ahir el seu compromís amb el finançament dels treballs, als quals destinen 38.000 euros cada any.

Publicada al diari "El PuntAvui", 16 d' octubre de 2014 - Ramon Estéban - Camós 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)