Les troballes de la Bauma del Serrat del Pont s'exposen als comerços de Tortellà
RAMON ESTEBAN / Tortellà · Des de fa uns dies, els veïns de Tortellà es troben amb uns ossos de porc de fa uns 6.500 anys cada cop que entren a la carnisseria; o amb un gran morter del neolític cada vegada que van a comprar el pa; o amb uns primitius pots de ceràmica en demanar unes aspirines a la farmàcia. Però res d'això no es posa a la venda: s'exposa en aquests i altres espais molt concorreguts per divulgar la recerca que des del 1989 s'ha fet al jaciment de la Bauma del Serrat del Pont.
Després de tretze campanyes, aquesta tardor s'excavarà per última vegada a la Bauma del Serrat del Pont, un refugi a prop del riu Llierca, a l'Alta Garrotxa, que va ser utilitzat regularment, primer, per caçadors nòmades fa cap a 8.000 anys i, més tard, per grups humans del neolític. Atès que està a punt d'exhaurir-se el jaciment, s'ha decidit mostrar als pobles de la rodalia una selecció dels materials que s'hi han descobert. «Es tracta de donar als veïns més propers de la balma una informació que normalment només s'aconsegueix en centres museístics de, com a mínim, la capital de comarca», explica Pau Martín, un dels arqueòlegs del projecte. Però en lloc de muntar una exposició convencional s'ha ideat un format sense antecedents propers, emplaçant nou vitrines monotemàtiques en nou espais molt concorreguts de Tortellà: una carnisseria, una fleca, el casino, un bar, una botiga de queviures, la farmàcia, el casal d'avis, l'ajuntament i l'entrada d'una casa particular. Sempre que ha estat possible s'ha situat la vitrina en el lloc que més li esqueia, posem per cas, la dedicada a les restes òssies d'animals, a la carnisseria; o un morter per moldre gra, a la fleca. Els expositors són petits perquè s'ha procurat que no afectin el funcionament habitual de l'espai en qüestió, i per a la gent interessada, s'han imprès uns díptics per a cada un dels temes. Els organitzadors asseguren que no hi ha hagut problemes per trobar aquests espais, ja que la idea ha estat ben acceptada per la gent del poble.
El dia 3 de setembre, l'exposició s'obre a Montagut i el 21, a Albanyà.
Un material gairebé inèdit
R.E. · Maria Saña, Gabriel Alcalde i Miquel Molist (director del Museu d'Arqueologia de Catalunya, MAC), codirectors de les excavacions, són els autors d'aquesta inusual exposició, organitzada pel Consorci de l'Alta Garrotxa. Fins ara, les peces del Serrat del Pont gairebé no havien sortit dels laboratoris de la Universitat Autònoma (la UAB ha patrocinat les excavacions) o dels dipòsits del Museu de la Garrotxa. Com la majoria de materials de la prehistòria, són poc espectaculars i, en canvi, tenen una gran transcendència científica, part de la qual és deguda al fet que és en aquest indret de Tortellà on s'ha documentat l'activitat metal·lúrgica més reculada a la península ibèrica. Els descobriments de les últimes campanyes es publicaran segurament l'any que ve.
Publicada al "El Punt" el dia 27 d'agost de 2002, Ramon Estéban, Tortellà.
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)