El jaciment està situat sota una paret rocosa al costat mateix del riu Llierca, just on aquest s'obre pas cap a la plana de Tortellà i Montagut, a uns 50 metres del pont romànic, en els terrenys del mas Serrat del Pont. Es situa a les èpoques del Neolític antic i final-calcolític, Bronze antic-mitjà, Ibèrica i Romana.
És una bauma habitada que en el calcolític havia estat d'enterrament. S'hi trobà una cabana rectangular datada del Bronze-final.
Va ser descobert per M.Duran i R.Sacrest a 'any 1981, que hi varen realitzar treballs arqueològics, posteriorment s'han realitzat excavacions al 1989 per G. Alcalde, A Toledo i M. Molist , al 1999 per G.Alcalde, fins a un total de sis campanyes al arribar el 2008. Del seu estudi s'ha realitzat una sèrie de publicacions, la darrera d les quals ha estat editada per Museu Comarcal de la Garrotxa, la UdG i l'Ajuntament de Tortellà, en la col·lecció Publicacions eventuals d'arqueologia de la Garrotxa.
Del neolític s'hi ha trobat terrissa feta a mà, decorada amb impressions de petxina, vasos elaborats amb fang sense coure, pedres de molí un botó d'os rodó i un gra d'enfilall de petxina.
Del calcolític, han aparegut fragments ceràmics campaniformes, del tipus internacional cordat-estampat i del pirinenc incís-imprès.
Del Bronze, bols vasos carenats de cos globular, plats tapadora, urnes i vasets petits de parets rectes, decoracions, vores i cordons impresos, cordons múltiples, motius incisos, impresos i mailhacians. Acanalats, superfícies raspallades. Prensions d'apèndix de botó, mugrons i mamellons. També utensilis metàl·lics com una sageta, dos agulles d'ull i un penjoll. D'objectes lítics cal destacar un mà de morter, un morter, una destral de corniana i també 'peces de sílex com una sageta i un raspador.
De l'època ibèrica, s'ha extret ceràmica feta a mà, vasos amb parets corbades cap a l'interior de base plana, bols i tapadores. Ornats amb motius d'unglades, ditades i cordons impresos. Terrissa ibèrica comuna feta al torn, d'engalba blanca, comuna decorada amb pintura vermella o blanca, grisa de la costa catalana i pseudojònia. Ànfores de boca plana, greco-itàliques i púniques tipus Maña D. Una sageta de bronze amb peduncle i aletes. Molins i morters.
D'època romana s'ha recollit ceràmica comuna oxidada, africana de cuina, africana clara, sud gàl·lica, paleocristiana, àmfores Dressel i un morter.
Bibliografia:
La Bauma del Serrat del Pont, Torellà, la Garrotxa: un taller de metal.luúrgia del coure ara fa 4.000 anys
Autors: Jordi Caravaca Delclós, Assumpció Toledo i Mur, Dolors Codina i Reina, Gabriel Alcalde Gurt, Miquel Molist Montaña
Annals de l'Institut d'Estudis Gironins, ISSN 0213-6228, Nº 33, 1994 , pags. 43-48
La Bauma del Serrat del Pont y los momentos iniciales de la metalurgia en el NE de la Península Ibérica
Autors: María Saña Seguí, Ignacio Montero Ruiz, Assumpció Toledo i Mur, Ll. Planaguma, Miquel Molist Montaña, Gabriel Alcalde Gurt
Revista de arqueología, ISSN 0212-0062, Año nº 22, Nº 247, 2001 , pags. 20-27
Procés d'ocupació de la bauma del Serrat del Pont (La Garrotxa) a partir del 1450 AC
Autor: Gabriel Alcalde i Gurt, Miquel Molist i Montañà, Assumpció Toledo i Mur ; amb la col·laboració de Montserrat Buch .
Museu Comarcal de la Garrotxa, 1994 - COL·LECCIÓ Publicacions eventuals d'arqueologia de La Garrotxa
Procés d'ocupació de la Bauma del Serrat del Pont (La Garrotxa) entre el 2900 i el 1450 cal a.C.
Autor: Gabriel Alcalde i Gurt
Museu Comarcal de la Garrotxa, 1997 - COL·LECCIÓ Publicacions eventuals d'arqueologia de La Garrotxa ; 2
Procés d'ocupació de la Bauma del Serrat del Pont, La Garrotxa, entre 5480 i 2900 cal AC
Autor: Gabriel Alcalde i Gurt, Miquel Molist i Montañà, Maria Saña i Seguí ; amb la participació de: Ferran Borrell
Museu Comarcal de la Garrotxa, 2002 - COL·LECCIÓ Publicacions eventuals d'arqueologia de La Garrotxa ;
ISBN 84-931615-5-1
Informació extreta de:
Llibre "Les Comarques Gironines, Del Paleolític als Visigots. Catàleg de Jaciments" de Pere Cantón i Playà
Web UdG
Hemeroteca diari El Punt
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)