Unes 35 persones treballen al jaciment neolític (de fa 4.300 anys) de Sant Cosme, que aviat quedarà afectat per les obres del desdoblament de la N-260 entre Olot i Montagut. De moment se sap que l´antic poblat s´estenia per uns 6.000 metres quadrats, la qual cosa el converteix en l'assentament d´aquell període més gran trobat a la Garrotxa. Les nombroses restes de ceràmica fan pensar que s´hi va establir una població força densa.
Tanmateix, un dels interrogants que han de resoldre els investigadors (coordinats per la Universitat Autònoma de Barcelona) és si el poblat va ser ocupat de manera estable (com es podria creure per les restes de fogars i fosses i cubetes, suposadament per a l´abocament de deixalles) o bé si es troben davant el testimoni d´ocupacions reiterades i esporàdiques vinculades a la temporalitat de determinats treballs agrícoles i de ramaderia. La dispersió dels materials arqueològics porta a pensar en aquesta segona possibilitat.
A part de la ceràmica, han aparegut restes lítiques i, en les cubetes, grans concentracions de materials orgànics (per exemple, de fauna), mal conservats en un sòl d´argiles molt àcides, ja que provenen de la descomposició de les colades basàltiques (el jaciment es troba a la zona volcànica). Per ara, no s´han trobat indicis d´una necròpoli associada al poblat.
Anàlisi de troballes
El treball de camp acabarà al juliol. Després hi haurà dos anys d´anàlisi de les troballes als laboratoris de la UAB abans no tornin a la Garrotxa per a ser dipositades en un museu, com ara el comarcal.
Des del 1990 es tenia coneixement de l´assentament del neolític final de La Prunera de Sant Cosme, al terme de Sant Joan les Fonts. Els arqueòlegs s´hi havien desplaçat en diverses ocasions, la darrera de les quals va ser a començaments del 2000 i ja amb motiu de les obres de la N-260.
L´avanç d´aquest projecte viari ha motivat que ara els científics hi tornin a treballar (per extreure´n i estudiar tot el possible) i que el grup sigui tant nombrós (amb llicenciats i estudiants de quasi totes les universitats catalanes i fins i tot del País Basc). La direcció es compartida entre la Universitat de Girona, la UAB i el Museu d´Arqueologia de Catalunya.
Serà menor el grup que, dins el mateix projecte d´investigació, acabarà les investigacions sobre el terreny a la bauma del Serrat del Pont, a Tortellà, entre el proper estiu i la tardor. L´assentament neolític de la vall del Llierca data de la mateixa època que el de Sant Joan les Fonts. No obstant, la seva particularitat és que s´hi ha conservat la seqüència cronològica de l´existència de societats caçadores i recol·lectores, societats agrícoles i ramaderes i així fins arribar a l´Edat Mitja
Publicada al diari "Diari de Girona ", 18 d'abril de 2001 - M.M. - Sant Joan les Fonts
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)