El Collet de Sant Antoni de Calonge es reforça

Vist: 1846
El mural que s'ha posat al descobert al jaciment del Collet, a Sant Antoni de Calonge. Foto: El Punt Avui
El mural que s'ha posat al descobert al jaciment del Collet, a Sant Antoni de Calonge. Foto: El Punt Avui

La nova campanya d’excavacions al Collet de Sant Antoni de Calonge ha permès aprofundir tant en el coneixement que es tenia de la vil·la romana com en les dades que es posseïen sobre la trinxera de la Guerra Civil espanyola, que travessa part del jaciment.

I, a més, ha permès estudiar un mosaic d’unes dimensions considerables a l’era de la masia, que s’alça al cim del promontori del Collet. Els treballs arqueològics són possibles gràcies a un conveni entre l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni i el Laboratori d’Arqueologia i Prehistòria de la Universitat de Girona.

Més informació

El mosaic, descobert uns anys enrere durant la instal·lació d’un quadre elèctric, havia restat en l’anonimat fins l’any passat, la brigada municipal va informar de la seva presència. Tot i la voluntat de practicar un sondeig per confirmar-ne l’existència, les fortes pluges de l’octubre de l’any passat ho feren inviable. Ara, però, ha estat diferent. L’obertura d’una cala a l’àrea indicada ha tret a la llum un bell mosaic format per tessel·les blanques, grogues, blaves i vermelles que dibuixen diferents motius geomètrics. Malgrat que cal ampliar el sondeig per confirmar-ne la datació, les seves característiques estilístiques indiquen que fou construït entre els segles II i III dC.

L’excavació no només ha aportat informació sobre el període romà, sinó que durant la campanya també s’ha pogut obrir pràcticament tota la trinxera de la Guerra Civil de l’àrea excavada. Es tracta d’una trinxera molt ben dissenyada, amb canalitzacions que permeten desguassar l’aigua, esglaons que connecten diferents nivells i recorreguts amb ziga-zagues per protegir els defensors en cas d’atac. Aquest any, per excavar-la amb més seguretat, s’ha disposat d’un detector de metalls que ha evitat sorpreses desagradables com l’any passat, quan es van localitzar una granada de mà i un cap de morter. En aquest context, el detector ha permès localitzar i desenterrar un nombre considerable de casquets de bala i alguna llauna de conserves que probablement fou utilitzada al llarg del conflicte armat.

Si bé l’excavació és la part que aporta més novetats, també és necessari mencionar les tasques de consolidació que s’estan duent a terme sobre les estructures arqueològiques ja descobertes. Aquestes, subvencionades per la Diputació de Girona, ajuden a conservar el patrimoni alhora que el comencen a preparar per a una futura museïtzació.

Publicada al diari "El PuntAvui", 26 de setembre de 2019 - Joan Trillas - Sant Antoni de Calonge 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)