L'Ajuntament de Calonge encarrega a la UdG la preservació de la bòbila de la vil·la romana del Collet

Vist: 4569

Les noves excavacions permeten descartar que el jaciment inclogui un port

ALBERT VILAR / Sant Antoni de Calonge · L'Institut del Patrimoni Cultural de la Universitat de Girona (UdG) està redactant, a petició de l'Ajuntament de Calonge, un projecte per preservar la bòbila de la vil·la romana del Collet. Mentrestant, la Generalitat instarà la propietària, una immobiliària, a cobrir-la per evitar-ne la degradació. Està previst excavar tota la vil·la, que presenta la peculiaritat que té l'únic aqüeducte de la demarcació. Els experts de la UdG descarten que hi hagi cap zona portuària.

L'encàrrec del projecte va ser anunciat pel vicerector de la universitat, Josep Maria Nolla, durant la conferència que va fer divendres a la nit a Calonge sobre el món romà a la zona, organitzada per l'Ateneu Popular. «Després ja veurem què fem», va sentenciar Nolla davant el col·loqui posterior amb els presents.

Nolla va recordar que la bòbila del Collet, descoberta a la base del puig, on hi ha la part noble, està integrada per una quinzena de forns en molt bon estat de conservació. «La descoberta és excepcional», va afirmar el doctor universitari, encara que va reconèixer que com que la bòbila ha quedat descoberta es posa en perill si no s'actua amb certa rapidesa, ja que els forns estan fets amb rebutjos.

Sense port

El que s'ha descartat són les sospites inicials dels arqueòlegs de la troballa del port de la vil·la en descobrir dos amarradors de vaixells. Els amarradors es concreten en uns rebaixos a la roca amb forma de buc d'embarcació que va donar peu a pensar en un port. Tot i això, aquesta opció està totalment descartada, encara que això no vol dir que el port no existeixi.

Nolla va recordar que la vil·la del Collet, com la resta d'arreu de la costa catalana, es dedicava a produir vi per després comercialitzar-lo amb Roma. I aquesta comercialització, recorda el doctor, es feia per mar.

Malgrat la no-troballa del port, la vil·la del Collet té un element excepcional i únic a la demarcació, un aqüeducte, que servia per portar aigua des de la font del mas Ribot. L'aqüeducte, ja anunciat per antics investigadors, es va redescobrir fa dos anys en fer unes prospeccions arqueològiques.

Més de 2.000 firmes per protegir-lo

A.V. · La plataforma ciutadana per a la protecció de la vil·la romana ja ha recollit més de 2.000 firmes per demanar a l'Ajuntament la conservació i el manteniment del jaciment. Entraran les firmes al registre municipal abans del pròxim ple per pressionar els polítics locals perquè el conservin. En aquest sentit, la plataforma ja ha proposat a l'Ajuntament que compri la finca o que la permuti amb un terreny municipal. Dilluns, una representació de l'entitat es va entrevistar amb el director general de Patrimoni Cultural, Marc Mayer, per mirar que converteixin el Collet en un parc arqueològic. Mayer va explicar que el jaciment ja està preservat, però que instarà la immobiliària que n'és propietària a tapar-lo per frenar-ne la degradació. La immobiliària pensa construir en aquesta finca del costat mateix de la variant de Palamós i de la urbanització Puig ses Forques un hotel i 124 habitatges.

Publicada a "El Punt" el dia 22 de gener del 2003

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.bohigas.com)