És una mesura provisional en l'espera de fer el projecte de consolidació definitiva
ALBERT VILAR / Calonge - L'Ajuntament de Calonge ha començat a cobrir de plàstics les estructures arquitectòniques de la bòbila de la vila romana del Collet, a Sant Antoni, com una mesura urgent i ràpida per conservar-les. Això ha estat possible després que el municipi ha aconseguit la cessió del jaciment romà per la promotora de la finca, Lemoc XXI, que té projectat construir a la resta. La preservació, però, és provisional mentre no s'elabora el projecte de consolidació definitiva del conjunt descobert durant les excavacions dutes a terme durant l'any passat i sufragades per la pròpia empresa.
El cobriment amb plàstics es fa d'acord amb l'assessorament en matèria de preservació que va donar l'arqueòleg Josep Burch, integrant de l'Institut del Patrimoni Cultural de la Universitat de Girona, que va dirigir les excavacions, pagades per Lemoc XXI.
Tot i això, Burch va informar a l'Ajuntament que la mesura és per preservar les restes «algunes setmanes, no indefinidament». Per això, per aconseguir la consolidació definitiva del jaciment, Burch va proposar l'elaboració d'un projecte. «Els el farem fer», va dir l'alcalde, Josep Roselló, conscient que el jaciment s'ha de «conservar i dignificar».
En l'assessorament, Burch ja va avançar les accions del projecte. Així, quant als murs estructurals, tots de pedra lligada amb fang, aposta per desmuntar la darrera filada - o dues - i refer-la, però no amb fang, sinó amb morter colorat.
Respecte als forns, l'actuació proposada va en la direcció de reforçar els arcs, consolidar alguns enlluïts i fragments de graella conservats i, sobretot, cobrir-los mitjançant algun tipus de coberta. El disseny i tipus de coberta estaran marcats pel projecte de museu.
Una altra actuació complexa que ja va avançar Burch és la preservació de la bassa de decantació feta per tegulae. Burch proposa dues accions. D'un costat substituir els perfils de terra per un altre material per permetre la sustentació definitiva de les tegulae. I de l'altre, fer un sistema de drenatge per evitar l'embassament d'aigua.
I finalment, després de restaurar i consolidar el jaciment, l'arqueòleg universitari aposta pel seu condicionament per poder ser visitat. Això vol dir adequar els espais arqueològics per fer entenedora la seva funció.
Publicada a "El Punt" el dia 10 de març del 2003
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)