El fòrum romà d'Empúries és ara més fidel a la realitat i més comprensible

Vist: 5173

El dia 4 de Juny de 2010 se'n va inaugurar la restauració i es va posar la primera pedra del centre de visitants del jaciment.

El fòrum romà del jaciment d'Empúries va mostrar ahir, de manera oficial, el seu nou aspecte, molt més fidel a la realitat i molt més comprensible per al visitant. L'arquitecta Lola Domènech en col·laboració amb l'arquitecte tècnic Josep Lluís Raventós i l'arqueòleg Pere Castanyer són els responsables d'aquesta actuació, amb un import de 718.920 euros. D'altra banda, ahir es va posar la primera pedra, en presència del conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, i el delegat del govern espanyol a Catalunya, Joan Rangel, de la primera pedra del centre de recepció de visitants del jaciment d'Empúries.

Lola Domènech i Pere Castanyer van fer de guies d'una nombrosa comitiva, formada per la premsa, Tresserras, Rangel, Francesc Francisco-Busquets (subdelegat del govern a Girona), Estanis Puig (alcalde de l'Escala) i Xavier Aquilué (director del MAC d'Empúries), entre d'altres. Domènech i Castanyer van explicar que l'objectiu últim del projecte era que el visitant pogués reconèixer els principals edificis públics que conformaven el centre polític, religiós i econòmic de la ciutat romana del segle I aC al segle III. L'actuació es va iniciar amb l'enderrocament de les reproduccions errònies que es van fer en anteriors intervencions, seguint els indicis que van oferir les excavacions, incompletes, realitzades fins els anys setanta. La continuació de les excavacions fins als anys noranta van oferir una lectura molt més acurada de com havia estat el fòrum i, per tant, una interpretació més fidel, de manera que la reconstrucció havia de començar per eliminar tot allò erroni. Ha calgut adequar el recorregut dels visitants a l'entorn de les runes, amb accessos nous col·locats estratègicament sobre els antics cardo màximus i decumanus maximus; s'han suggerit de forma subtil, amb canvis cromàtics del material dels paviments, els diversos espais arquitectònics que formaven el fòrum (criptopòrtic, ambulacre, plaça, basílica, pòrtic, cúria, temple i jardí) i s'han consolidat i reconstruït els elements arquitectònics més significatius i que siguin més útils als visitants per fer-se una idea de com havia estat. A més, amb l'actuació s'ha intentat recuperar les cotes originals de circulació dels diferents espais. A més, la restauració potencia l'aspecte d'ordre cartesià de la ciutat romana, de tipus regular i que estava definida pels dos eixos principals, el cardo i el decumanus.

Aquest projecte, que té un resultats visualment espectaculars des de dalt del podi on hi havia l'antic temple, ha estat finalista de la tretzena edició dels premis d'Arquitectura del COAC de Girona.
Un 75% de l'import de l'actuació prové de l'1% cultural del Ministeri de Foment, i la Generalitat hi ha posat la resta.

Nou centre de recepció

La segona part de l'acte va consistir a posar la primera pedra del nou centre de recepció de visitants del MAC d'Empúries. L'actuació, que té un termini d'execució de 20 mesos, tindrà un cost d'1.893.464 euros, dels quals l'Estat i la Generalitat aporten gairebé un milió.

L'edifici projectat té una superfície construïda de 860 metres quadrats i una superfície útil de 720 metres quadrats. S'integrarà al paisatge, de manera que estarà adossat i excavat en part en un pendent del terreny de l'entrada al jaciment. La coberta estarà tapada amb gespa i vegetació i dins l'edifici s'inclourà sala de recepció, sala d'informació, sala multimèdia, bar restaurant, botiga, serveis, magatzem, consigna, sala de climatització i un pati interior.

Notícia publicada al diari "El Punt", el 05/06/2010, L'Escala - Dani Chicano

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)