Una prospecció aèria permet «reconstruir» com eren dos antics ports d'Empúries

Vist: 4573

Les construccions datarien d'època grega i romana

L'investigador i divulgador científic Joaquim Casellas ha localitzat a través d'una prospecció aèria dos antics ports d'Empúries. Segons l'estudi, es tractaria de ports d'època grega i romana, i estarien construïts entre l'Escala i Sant Martí d'Empúries. Els dos ports ocuparien una gran extensió, tant marítima com terrestre, i tindrien més de dos mil anys.

El responsable de l'empresa Movin Marine d'Empuriabrava i divulgador científic Joaquim Casellas assegura que a través de les seves prospeccions aèries ha localitzat dos ports antics d'Empúries. Els dos ports es localitzarien entre l'Escala i Sant Martí d'Empúries i ocuparien una gran extensió, tant marítima com terrestre. La investigació de Casellas va començar fa set anys, a través de l'estudi dels corrents marins que hi ha a la zona i que probablement hi havia fa més de dos mil anys.

Localització de galeres

Aquests corrents es poden pressuposar gràcies a la localització de galeres i de la seva situació després de naufragar. Set anys més tard, Casellas ha continuat estudiant la zona i, a través d'aparells més moderns, ha pogut avançar en aquestes prospeccions. Així, a través d'un sonar aeri –transportat amb un helicòpter–, ha pogut localitzar aquests dos ports, que probablement serien d'època grega i romana. Aquest aparell que va fer servir Casellas, amb una emissió de radar, va mesurar la radiació que emeten els minerals, que, a través d'un sistema gamma, ha permès localitzar els murs dels ports.

Les restes no es troben a la superfície, sinó que estan enterrades. A més, la localització és irregular i es poden localitzar restes des d'1 metre de profunditat fins a 6 metres. Casellas també assegura que a través d'aquest sonar aeri ha pogut determinar amb precisió de centímetres l'amplada dels murs d'aquests dos ports.

El divulgador científic assegura que a través de la seva iniciativa privada i amb els seus mitjans vol fer públic el descobriment perquè els arqueòlegs comencin a investigar i fer les seves pròpies prospeccions. A més, Casellas diu que hi ha altres aparells i tècniques més sofisticades que permeten fer sondejos més precisos.

Navegable fins a Girona

Segons revela l'investigador científic, el port d'Empúries més modern localitzat tenia un canal que sortia al mar amb una amplada total de 400 metres. En aquest sentit, Casellas revela així que el d'Empúries era un port navegable amb sortida en direcció a Albons, passant pel sud de Bellcaire en línia recta cap a Verges i en direcció a Girona. A més, assegura que aquesta sortida del port era navegable però que no se sap del cert fins on es podia navegar. Aquest punt es podria demostrar amb la futura detecció de restes de galeres al llarg d'aquest canal. Aquest port més modern és molt extens en longitud i la inclinació és quasi perfecta: 356º nord-oest, li falten 4 graus per estar alineat al nord 360º. Les mides totals del port són aproximadament d'1,4 quilòmetres, amb una entrada al mar d'uns 700 metres. En aquesta zona hi ha detectades més restes de galeres. Pel que fa al port més antic, té una amplada d'1,6 quilòmetres i una entrada al mar que supera el quilòmetre.

D'altra banda, Sant Martí d'Empúries tenia un port de càrrega i descàrrega en forma d'U que està situat a l'esquerra del port.

LES DADES
Localització
Entre l'Escala i Sant Martí d'Empúries
Datació
Època grega (s. VI aC) i romana (s. II aC).
Extensió
El port d'època més moderna fa 1,4 per 1,4 quilòmetres, i amb una entrada al mar d'uns 700 metres
El port més antic té una amplada d'1,6 quilòmetres i una entrada al mar que supera el quilòmetre
Canal
El port més modern enllaça amb un canal de 400 metres d'amplada i una extensió que arribaria a Girona

Notícia publicada al diari "El Punt", el 04/06/2009, L'Escala - Òscar Pinilla

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)