Els arqueòlegs troben a Montsoriu les plaques d'una armadura militar del s. XIV

Vist: 3630

Armadura trobada a Montsoriu (DDGI)Una vintena d'estudiants de diferents països són els protagonistes de la 24è Camp de Treball d'Arqueologia a Montsoriu, que s'ha realitzat al gran fossat del castell, al sector nord. Han aparegut objectes de la vida quotidiana com puntes de sageta, ceràmica, fragments d'objectes de vidre i, per sorpresa dels arqueòlegs, 37 plaques de ferro d'una armadura militar, troballa poc habitual, segons els experts.

Els arqueòlegs del castell de Montsoriu han recuperat un conjunt de plaques de ferro que, segons els experts, pertanyien a una cuirassa o armadura militar que usaven per protegir-se dels trets de ballesta els soldats del segle XIV quan hi havia perill.

Durant la 24a campanya d'excavacions al monumental castell s'han recuperat un total de 37 d'aquestes plaques que anaven encaixades amb peces de cuir formant una mena de peça de vestir militar, de mig cos per amunt, que protegis els soldats.

Es tracta d'una armadura molt pràctica i còmoda, formada per un gran nombre de plaques de ferro. Segons la tipologia podia anar de 50 a 160 peces o més. Les plaques van imbricades unes amb altres i proporcionen una gran protecció al tors i als òrgans vitals. A sota de la cuirassa s'hi col·locava un «gambessó», una peça de roba encoixinada per millorar la protecció.

La cuirassa de Montsoriu és molt similar a una altre «brigantina» trobada al castell de Calcis a l'illa d'Eubea, datada a la segona meitat del segle XIV, principis del XV. Una de les hipòtesis amb que treballen els arqueòlegs del Museu Etnològic dels Montseny, responsables del jaciment, és que aquesta armadura fos utilitzada durant el gran setge a que es va veure sotmès Montsoriu entre l'any 1367-68 a càrrec de l'exèrcit reial, a la mort del gran vescomte de Cabrera, Bernat II.

Segons Jordi Tura, director del museu, aquesta troballa té «un caràcter excepcional i referma la importància de Montsoriu com a gran jaciment medieval català».

Durant els propers mesos es treballarà en la consolidació i restauració de les peces amb l'objectiu de poder recrear i exposar al Museu Etnològic del Montseny aquesta armadura».

L'expert en armament medieval Àngel Rodríguez ha dit que es tracta d'una «brigantina», que es va començar a desenvolupar a partir de la segona meitat del segle XIV al Mediterrani occidental.

Publicada al diari "Diari de Girona ", 20 de juliol de 2016 - Daniel Bonaventura - Girona 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)