Girona recupera un altre testimoni del seu passat carolingi al carrer Ballesteries

Vist: 3425

Unes obres posen al descobert una torre del segle VIII o IX.

La llegendària Girona es dulada a Carlemany, de la qual encara es coneixen poques realitats, està apareixent de mica en mica. Just dos anys després que es traguessin a la llum unes restes del segle IX als soterranis de la Catedral (Veure notícia), s'ha descobert una torre, ben conservada, dels segles VIII o IX a dins d'una casa del carrer Ballesteries. Una part de la construcció està feta amb carreus reaprofitats de la muralla romana.

Les obres de reforma en un edifici del carrer Ballesteries, recolzat a la muralla del segle XIV, han descobert la que és la troballa arqueològica més important dels últims anys al centre de Girona. Es tracta de la cara nord d'una torre presumptament de planta rectangular, que pertany amb tota seguretat a l'època carolíngia. La part de la base fins a la filada número nou està feta amb grans blocs de pedra sorrenca que, segons les primeres impressions dels especialistes, van aprofitar de l'anterior fortificació d'època romana. De la filada número 10 en amunt (fins a una alçada de més de tres pisos), la torre té blocs més petits. D'amplada fa uns 3,5 metres. Al costat de llevant, la paret encaixa perpendicularment amb la muralla del segle XIV, i a l'altre extrem no s'hi distingeix el final perquè penetra a dins de la torre que formava part d'aquella muralla.

Els paletes de l'empresa Jaume Sarbosa que treballen a l'obra es van trobar amb la impressionant estructura en tirar a terra un envà. «Està molt ben conservada - explicava ahir Josep Maria Nolla, l'historiador de la UdG que ha examinat la troballa - perquè quan al segle XIV van aixecar les noves muralles van aprofitar la torre carolíngia de suport i la van recobrir amb materials nous.»

No es toca

L'Ajuntament ha demanat a la constructora que no toqui aquest mur. En canvi, a la resta de l'obra s'hi podrà continuar treballant igualment. Tot i que el projecte inicial ja preveu no afectar les parets antigues, el descobriment obligarà a adaptar-se a aquesta circumstància. Un cop redactada, la probable variació del projecte haurà de superar l'examen de la comissió de Patrimoni

Publicada al diari "El PuntAvui", 10 de setembre de 2003 - Ramon Estéban - Girona

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)