La part central del mur medieval ha estat objecte d'una restauració.
La restauració de la part central de la façana de l'església del monestir de Sant Pere de Besalú ja està enllestida. La intervenció, a càrrec d'Olivier Mayère, ha permès recuperar l'aspecte que devien tenir tant el mur com els elements escultòrics de la façana –d'estil romànic– abans que la pluja i el pas del temps els degradessin. El pressupost de l'obra ha estat de 22.857 euros, pagats per l'Ajuntament i, majoritàriament, per la Generalitat. La Diputació, per la seva banda, hi ha donat el suport tècnic.
Els elements més característics de la façana –i que han estat l'objecte principal dels treballs– són un portal d'arc de mig punt amb llinda i dues petites columnes; una finestra amb quatre arquivoltes en les quals es veuen uns adorns a base de figures vegetals i geomètriques; unes columnes amb capitells que sostenen les arquivoltes i, a tots dos costats de l'esmentat conjunt, les dues figures que criden més l'atenció: uns lleons trepitjant, respectivament, una serp i un mico, que s'han interpretat com les representacions medievals del mal i del paganisme.
La feina de l'equip de Mayère ha consistit a tractar-ho tot amb un fungicida per eliminar la brutícia acumulada, una neteja amb mètodes mecànics i químics i la consolidació de les escultures i la pedra, tapant les juntes i esquerdes que s'havien anat obrint.
Molt visitat
Junt amb el cèlebre pont vell, l'església de Sant Pere –que es continua usant per al culte– és el monument més visitat pels milers de turistes que, anualment, arriben a Besalú. El temple havia format part del conjunt del monestir benedictí que van fundar al segle X per ordre del comte bisbe Miró i que va tenir una gran influència religiosa, política i econòmica sobre la regió, principalment durant els segles XII i XIII.
Publicada al diari "El PuntAvui", 2 de gener de 2010 - Ramon Estéban - Besalú
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)