La sinagoga medieval de Besalú, única a tot Catalunya, s'inaugurarà el 3 de març ja rehabilitada.

Vist: 4209

L'edifici associat als banys es podrà visitar coincidint amb Besalú, Ciutat Jueva.

La sinagoga medieval de Besalú s'obrirà al públic oficialment dissabte de la setmana que ve, 3 de març, coincidint amb Besalú, Ciutat Jueva. La recerca de la sinagoga es va iniciar entre final del 2002 i principi del 2003, quan l'Ajuntament va arribar a un acord amb l'Institut de Patrimoni Cultural de la UdG per localitzar i excavar l'antiga sinagoga. D'aquell edifici es tenien poques certeses. Tret de la data inicial, que es remuntava a l'autorització del rei Jaume per construir-lo, el 1264.

Les obres de rehabilitació de la primera fase s'hauran acabat, doncs, dissabte i es podrà visitar juntament amb el Miqvé. Des que es va descobrir on era el centre espiritual dels jueus besaluencs de l'edat mitjana fins ara no han passat gaires anys. Els banys rituals s'havien localitzat als anys seixanta i havien d'estar relacionats forçosament amb un recinte sinagogal. De fet, es tenia constància documental de l'existència d'una sinagoga medieval, però no s'havien trobat indicis de la seva seu. Van ser els banys els que van donar les primeres pistes. Però no va ser fins al 2002 que es va iniciar la recerca de la sinagoga. Al desembre es va trobar la sinagoga, en una recerca dirigida per María José Lloveras i coordinada per Jordi Sagrera. La recerca va continuar fins al 2006 i poc després va començar la rehabilitació, la primera fase de la qual s'inaugurarà dissabte. Les restes que s'han trobat són: el pati, que queda a sobre dels banys i una bancada de pedra. També s'ha localitzat la sala d'oracions i la porta d'accés. El pressupost ha estat de 120.000 euros, amb aportacions de l'Ajuntament, la Generalitat, la Diputació i l'Obra Social de «la Caixa».

En una segona fase, de 120.000 euros més, es rehabilitarà la rampa que portava al portal dels Jueus, que s'ha adequat ara, i la plaça dels Jueus o de l'Escola, que segons la tradició cristiana identificava escola i sinagoga com una mateixa cosa.

La tipologia d'una sinagoga medieval

La sinagoga, arquitectònicament parlant, no tenia, exteriorment cap monumentalitat i no es devia distingir especialment dels altres edificis, ja que les disposicions cristianes no ho permetien. Però interiorment eren més monumentals. Malgrat no haver-hi una tipologia tancada sobre sinagogues medievals, sembla que hi ha unes pautes generals que afecten la disposició dels àmbits que la integren: l'orientació a l'est, la situació a migdia de les portes d'entrada i l'accés a la sinagoga a través d'un pati que comunica amb la sala d'oració i amb les altres estances comunals.

Publicada al diari "El Punt", 26 de febrer de 2007 - LAURA PORTAL - Besalú

© Portal Gironí­ d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)