Vilopriu ja disposa de la fortificació del segle XIII, totalment rehabilitada

Vist: 2995

Castell de VilopriuLa inauguració, que es va fer el dia 17 d'abril de 2013, tanca un procés iniciat el 1981, quan es van fer les obres de consolidació de l'edifici, on ara ja hi ha l'ajuntament.
Castell de VilopriuEl procés de rehabilitació d'aquesta fortificació del 1216, catalogada com a bé cultural d'interès nacional per la Generalitat, va iniciar-lo l'exalcalde Pere Cos el 1981, any en què van començar les obres de consolidació d'aquest edifici. Posteriorment han estat diversos els governs municipals de Vilopriu que han treballat en aquesta rehabilitació, que ahir es va donar per enllestida en un acte en què hi havia representants de la Diputació i del Consell Comarcal. L'alcalde, Fermí Pi, va destacar en el seu parlament el paper de l'exalcalde Joan de Genover, que l'any 2001 va gestionar la compra de la zona concebuda com a pati del castell a les antigues propietàries de l'edifici, i també el paper de l'exalcalde Joaquim Dallunder, que l'any 2003 va encarregar el projecte de rehabilitació i va demanar les primeres subvencions. Tant Pi com el delegat del govern, Eudald Casadesús, van tenir una menció especial per al polític socialista Lluís Maria de Puig, mort el desembre del 2012, perquè els va “animar”, segons va dir Pi, a “tirar endavant el projecte”.

L'obra de rehabilitació del castell i el seu pati, adossat a l'església de Sant Vicenç, ha estat subvencionada a través del pla únic d'obres i serveis de Catalunya pel Departament de Cultura de la Generalitat, la Diputació i el mateix Ajuntament. El cost ha estat d'uns 800.000 euros, dels quals un 67% ha estat aportat per la Generalitat, un 15%, per la Diputació, i un 18%, per l'Ajuntament de Vilopriu. A la planta baixa s'hi han emplaçat les oficines municipals, la sala de plens i una sala polivalent. A la primera planta hi ha l'alcaldia, l'arxiu i una gran sala gòtica on s'hi celebren casaments i altres actes. A la segona planta hi ha una sala polivalent. Aquestes obres han durat gairebé dos anys.
Casadesús, en el seu parlament, va destacar la importància dels municipis petits per mantenir la identitat del poble i posar en valor el seu patrimoni, mentre que el vicepresident de la Diputació Xavier Soy va remarcar el treball continuat de l'Ajuntament de Vilopriu.
Bellcaire el va estrenar el març
La inauguració del castell de Bellcaire rehabilitat, on també hi ha l'ajuntament, es va fer el mes de març. El cost de les obres va ser de 613.000 euros, un 90% pagades mitjançant el PUOSC. S'hi va fer un pis més i es van eliminar les barreres arquitectòniques. A la planta baixa hi ha ara la sala de plens. En el primer pis, les oficines i els serveis tècnics . En el segon, l'alcaldia, despatxos, l'arxiu i el magatzem.

Publicada al diari "El PuntAvui", 18 d'abril de 2013 - Joan Puntí - Vilopriu 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)