El nou ajuntament de Vilopriu al castell serà una realitat l'any vinent

Vist: 2931

L'actuació també comporta una ampliació d'espais, que es destinaran a sales polivalents per a les entitats i per a activitats diverses
El nou ajuntament de Vilopriu, les dependències del qual són dins de l'antic castell del poble, serà una realitat amb el nou any. L'alcalde, Fermí Pi, confia poder-lo inaugurar entre els mesos de febrer i març. La reforma del castell afecta la resta de l'edifici, i en destaca una actuació a l'antic pati d'armes de la fortificació, on es crearan nous espais destinats a sales polivalents per a les entitats i per a activitats diverses.
L'alcalde va recordar que les obres estan pendents de la instal·lació de la teulada (de fusta) del pati, on ja s'ha fet una planta baixa i un pis. L'espai destinat a oficines municipals, segons va dir Pi, ocuparà si fa no fa les actuals dependències, a la planta baixa del castell, i s'hi reservaran alguns espais de la primera planta, especialment per a l'arxiu. I encara hi ha un altre pis amb golfes.
Les obres, que van començar el mes d'octubre passat, tenen un pressupost d'uns 800.000 euros. L'actuació ha tingut un procés lent, ja que des de l'any 2003 l'Ajuntament no para de buscar subvencions per fer-la. Abans, però, va ser necessari una actuació arqueològica al pati, que es va fer l'any 2007, i va acabar amb la descoberta d'una necròpolis medieval amb onze tombes, algunes de les quals antropomòrfiques, com també una cisterna i una sitja. També va ser necessari un acord amb el Bisbat pel tema de la sagristia. El 2009, Patrimoni va donar llum verd al projecte.
Edifici del s. XIII que passa a ser municipal el XX
L'any 1216, el comte Hug IV d'Empúries va edificar el castell, aprofitant una antiga fortificació. Al segle XVI es va cobrir el pati d'armes, i es van destacar les dues finestres gòtiques geminades. Al final, l'edifici va passar a la família Palol, que tenia altres castells a la demarcació. Al llarg del segle XX, el castell, que havia servit d'escola, va passar a mans de l'Ajuntament.

Publicada al diari "El PuntAvui", 11 d'agost de 2011 - Albert Vilar - Vilopriu 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)