Un tram de les muralles medievals de Torroella de Montgrí, fins ara colgades, ha quedat al descobert, si més no per un dies. Un tram que ja estava documentat, situat a la plaça del Lledoner, ha estat desenterrat amb motiu de les obres de remodelació d’aquesta zona.
Els treballs han permès georeferenciar les restes i obtenir una important informació per entendre millor el traçat de l’antiga muralla, de la qual, sortosament, encara es conserven importants trams a la vila. L’excavació no ha posat al descobert restes arqueològiques significatives associades al mur, que en diferents punts estava rebentat per al pas de diferents serveis. Sí que s’ha constatat, però, que part dels carreus superiors es van utilitzar per cobrir el reg que passa per sota del passeig de Catalunya.
El tram excavat data del segle XIV, té una longitud d’uns 17 mestres, una amplada variable d’entre 1 i 1,5 metres i una alçada que va de 0,5 a 1,5 metres. Es tracta, doncs de la base de la paret, i l’excavació ha arribat ben bé fins a la seva fonamentació. També s’ha posat al descobert una petita part del paviment originari del carrer del Mar. Com a molts altres punts del conjunt fortificat, es va començar a enderrocar a començament del segle XVIII, quan la vila va començar a créixer fora muralles.
Ahir es va procedir a tapar les restes. La nova plaça tindrà un plafó explicatiu amb informació de la muralla i s’està estudiant la fórmula per marcar el seu traçat en el nou paviment. L’actuació pretén ordenar i dignificar aquest espai públic, un cop retirada l’antiga parada de bus i fer aquesta zona més segura per als vianants. El cost d’adjudicació de la reforma és de més de 141.744 euros, i l’Ajuntament compta amb una subvenció de la Diputació de Girona de 39.647 euros.
Publicada al diari "El PuntAvui", 7 d'octubre de 2017 - Joan Trillas - Torroella de Montgri
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)