Josep Sala diu que el poble ja complia la normativa i per tant no hi ha un ahir i un demà a partir de la declaració
El Govern de la Generalitat va acordar ahir declarar bé cultural d'interès nacional (BCIN) el nucli antic de Vulpellac, al municipi baixempordanès de Forallac. Segons que va informar el Govern català, aquest reconeixement s'ha fet en la categoria de conjunt històric.
La Generalitat també va acordar delimitar l'entorn de protecció del conjunt històric i establir els criteris d'intervenció mitjançant els quals es realitzi una protecció integral, de manera que es possibiliti la conservació dels valors històrics, culturals i arquitectònics del nucli de la vila.
L'alcalde de Forallac, Josep Sala, ha declarat que la normativa s'haurà d'aplicar arran d'aquesta declaració ja s'aplicava, per tant, "no hi ha un ahir i un demà" a partir de l'aprovació de l'acord de Govern de la Generalitat. El nucli de Vulpellac està situat a ponent de la riera del mateix nom i al nord de la carretera local C-255 de Girona a Palamós.
El nucli original es va formar en els segles IX i X al voltant de l'església de la població. En els segles X i XI es va construir el castell i el seu pati d'armes, que constitueix el primer recinte tancat. Posteriorment, al segle XII es construeix el recinte emmurallat i es forma el teixit urbà original, que ha arribat fins a l'actualitat.
D'altra banda, el Govern de la Generalitat també va acordar declarar béns culturals d'interès nacional els nuclis antics dels municipis d'Almacelles, a la comarca del Segrià, així com el Molí Mornau, a Sabadell. Aquests dos nuclis han rebut aquest reconeixement en la categoria de conjunt històric i de monument històric, respectivament, segons l'acord que va adoptar el Govern català.
El nucli antic del municipi lleidatà d'Almacelles prové del projecte urbanístic realitzat per l'arquitecte Josep Mas Dordal l'any 1773. L'acord de la Generalitat destaca que la singularitat de la repoblació d'un municipi al segle XVIII a través d'un projecte urbanístic fa que Almacelles sigui un exemple singular en la creació de ciutats a Catalunya.
Finalment, el Molí Mornau, a Sabadell, està situat al costat del riu Ripoll, sota el pont de la carretera de Sabadell a Castellar, en el sector nord-oest i als afores de la ciutat. Està documentat des del 1554 com a molí paperer i bataner.
En aquest molí s'hi fabricava paper per exportar a Gènova i també hi havia una farga de claus i de metalls. L'edifici té forma rectangular, amb dos cossos annexos en els extrems, i consta de quatre plantes i soterrani. Està cobert a dues aigües i disposa de murs de pedra i morter de calç i cantoneres de pedra tosca.
Publicada al diari "Diari de Girona ", 21 d'octubre de 2009 - DDG - Forallac
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)