El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, acompanyat pel conseller de Cultura, Santi Vila, han inaugurat aquest dissabte les obres de restauració del monestir de Sant Miquel de Cruïlles, al Baix Empordà. L'obra, dins el marc del programa 'Romànic Obert', ha tingut un cost de 400.000 euros que ha aportat íntegrament l'Obra Social La Caixa.
En concret, s'ha intervingut al campanar vell i nou, s'ha estabilitzat l'estructura del monestir romànic, s'han recuperat algunes obertures, restituït carreuats i s'ha adequat tot l'espai per fer-lo visitable instal·lant-hi l'enllumenat, la xarxa de senyals i elements de fusta.
L'església d'aquest monestir pertany a la primera meitat del segle XI i compta amb tres absis semicirculars i un cimbori amb cúpula que s'alça damunt del creuer.
La inauguració de les obres ha estat l'últim acte que ha realitzat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, aquest dissabte en la seva visita a les comarques de la Selva i el Baix Empordà i que ha arrencat a les deu del matí a La Cellera de Ter. A Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura, el president ha estat acompanyat per diverses autoritats gironines com el president del Consell Comarcal del Baix Empordà, Joan Català, el bisbe de Girona, Francesc Pardo, l'alcalde de la localitat, Salvi Casas, i el director territorial de CaixaBank a Catalunya, Jaume Masana.
En el monestir també s'han restaurat els paraments verticals i horitzontals, s'ha instal·lat fustes a l'exterior, elements de serralleria i també s'ha il·luminat tot l'espai. Pel que fa a l'exterior, els treballs s'han focalitzat en fer un drenatge de la zona nord, reordenar els graons de l'accés principal al monestir, s'ha acabat la porta d'accés des de fora i també s'ha condicionat tot l'espai per fer-lo visitable. D'aquesta manera, el temple obre les seves portes al públic en general.
Una església del segle XI
L'església de Sant Miquel de Cruïlles pertany a la primera meitat del segle XI. Té planta de basílica, de tres naus, amb una nau transversal que sobresurt i tres absis semicirculars, i un cimbori amb cúpula que s'alça damunt el creuer. L'estructura basilical no és visible a primera vista perquè les tres naus posseeixen una única coberta a dues vessants. Les voltes del temple són de canó i els absis estan decorats amb llombardes.
A l'extrem occidental del temple, la volta original de la crugia, l'espai comprès entre els dos murs de càrrega, es va enfonsar i, al segle XVI es va construir una nova façana. Per això, l'església va quedar escurçada i actualment és una mica més petita del que havia estat antigament. Avui en dia, del frontis romànic només en queda la part inferior amb la porta d'un sol arc, extradossat com els d'algunes finestres.
A la vessant sud del temple hi ha adossada una torre quadrada, el campanar vell, també romànic, que no conserva la part alta. Al costat nord-oest també s'hi pot veure un altre campanar d'època posterior, i que per això se'l coneix amb el nom de campanar nou.
26 intervencions a les comarques gironines
La rehabilitació de tot aquest temple ha tingut un cost de 400.000 euros que ha aportat íntegrament la Obra Social La Caixa. L'actuació s'inclou dins del programa de 'Romànic Obert' que tira endavant la mateixa entitat financera i que fins ara ha destinat 18,4 milions d'euros per restaurar 79 monuments i elements del patrimoni romànic català.
En concret, a les comarques gironines s'han invertit 4,6 MEUR per realitzar 26 intervencions. Per exemple, s'ha pogut actuar i millorar l'estat de monestirs com el de Santa Maria de Ripoll, Sant Daniel de Girona, Sant Pere de Galligans i Sant Joan de les Abadesses; les esglésies romàniques de Sant Esteve de Marenyà i Santa Coloma de Fitor o les muralles d'Hostalric. També s'han dut a terme altres accions destacades, a banda de l'actuació en els edificis, com la restauració del Tapís de la Creació de la Catedral de Girona.
I és que a més de les accions de restauracions i conservació, dins d'aquesta iniciativa també es porten a terme intervencions arqueològiques, de sanejament, senyalització i adaptació dels espais per a les persones amb dificultats de mobilitat.
Paral·lelament, també es fan activitats de difusió, potenciació i divulgació del romànic. En aquest sentit, s'ha creat l'exposició 'Temps del Romànic' i una pàgina web on es pot trobar tota mena d'informació relacionada amb aquesta temàtica.
Fins ara, s'han restaurat monuments i espais de 27 comarques catalanes: Alt Camp, Alt Empordà, Alt Penedès, Alt Urgell, Alta Ribagorça, Baix Empordà, Baix Llobregat, Barcelonès, Berguedà, Cerdanya, Conca de Barberà, Garrotxa, Gironès, Noguera, Osona, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Ripollès, Segarra, Selva, Solsonès, Tarragonès, Terra Alta, Urgell, Val d'Aran, Vallès Occidental i Vallès Oriental.
Publicada al diari "Diari de Girona ", 22 de febrer de 2016 - ACN - Cruïlles
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)