Sant Miquel de Fluvià, en obres

Vist: 5226

Comença per la teulada la restauració d'aquesta joia romànica mentre es treu a la llum l'antic claustre.

Les obres de restauració de l'església de Sant Miquel de Fluvià (datada del segle XI, reformada en el XVI) començaran la setmana vinent. El projecte, encarregat pel Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, té un pressupost de 90.000 euros i, en la primera fase, inclourà la renovació urgent de la teulada d'aquesta església propietat del Bisbat de Girona i altres obres de restauració que duraran quatre mesos. El projecte forma part del programa Romànic Obert de l'Obra Social La Caixa i la Generalitat.

Dins d'aquesta primera fase està previst recuperar la diferència de nivell entre la nau central i les laterals. També s'intervindrà en l'acabat exterior de les terrasses, que es portarà a terme amb rajola de ceràmica perquè entoni cromàticament amb la teulada central, més elevada. Així mateix, es preveu cobrir el petit pati que separa el campanar i el temple amb una lluerna de vidre armat transparent i suports metàl·lics, i es restauraran els fragments degradats dels merlets de tàpia al coronament de la façana nord de l'església. Finalment, es repararan els desperfectes ocasionats per un llamp que va caure al campanar durant les últimes nevades.

Per a la segona fase, la Generalitat, l'Ajuntament de Sant Miquel de Fluvià i el Bisbat de Girona negociaran un conveni que permeti accedir als ajuts de l'1 per cent cultural, amb un pressupost de 120.000 euros. El projecte d'aquesta segona fase, que encara no està redactat, inclourà diferents iniciatives més ambicioses de restauració del temple i la millora de l'enllumenat.

L'inici immediat a les obres de reforma de l'església es va anunciar ahir davant del mateix temple. Hi van intervenir el delegat del govern, Jordi Martinoy; el director dels serveis territorials de Cultura, Miquel Sitjar, i l'alcalde del municipi empordanès, Àngel Posas, juntament amb el president dels Amics de Sant Miquel de Fluvià, Josep Tarrés. A pocs metres, continuaven les excavacions de la tercera campanya arqueològica que l'Ajuntament ha encarregat per treure a la llum l'antic claustre del monestir benedictí fundat per l'abat Oliba.

El final d'una injustícia

“És injust que no s'hagi sabut posar abans en valor aquestes grans joies del romànic de l'Empordà”, va dir ahir Martinoy sobre el tresor que formen Sant Pere de Rodes, Sant Quirze de Colera, Sant Miquel de Cruïlles i, ara, Sant Miquel de Fluvià, un monument que aquest estiu ja ha rebut unes 700 visites, sense haver fet una gran difusió d'aquests itineraris guiats, i que a partir de les reformes previstes s'espera que atregui un públic molt més nombrós.

Josep Tarrés també va recordar que aquest temple formava part del camí de Sant Miquel, una via medieval de pelegrinació més antiga que la de Compostel·la, que travessava tot Europa i que ara es vol recuperar.

Publicada al diari "El PuntAvui", el dia 16 de setembre de 2010, Xavier Castillón, Sant Miquel de Fluvià 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)