El conjunt monàstic va ser fundat per l'Abat Oliba i fins al 1600 va estar habitat per monjos benedictins procedents de St. Miquel de Cuixà.
Sant Miquel de Fluvià celebrarà demà els 950 anys de la consagració de l'església del seu conjunt monàstic, fundat per l'Abat Oliba l'any 1045 i consagrat el 1066.
El conjunt, en el qual destaca un impressionant campanar de 28 metres d'alçada, és una de les joies del romànic a Catalunya, però encara és relativament desconegut per al gran públic. Per això, des de fa uns anys, el poble ha procurat donar a conèixer el seu patrimoni i han aprofitat aquest 950 aniversari per fer diferents activitats de difusió. Demà serà el punt culminant dels actes, amb un ofici solemne presidit pel bisbe, Francesc Pardo, que comptarà amb l'acompanyament del cor de la parròquia de Vista Alegre de Girona. A la una, es descobrirà una placa dedicada a l'Abat Oliba i tot seguit s'inaugurarà a la sala d'exposicions l'Abadia una mostra fotogràfica i documental del conjunt que ha estat comissariada per Jordi Mestre. L'exposició es podrà veure fins el 31 de desembre, mentre que a l'inerior de l'església s'exhibiran dibuixos realitzats pels alumnes de l'escola Vallgarriga.
Segons explica mossèn Carles Sánchez, diaca de Sant Miquel de Fluvià, està documentat que l'any 1011, ara fa més de mil anys, ja hi havia una petita ermita en aquest indret. L'any 1045, però, l'Abat Oliba va decidir construir-hi el monestir, l'església del qual seria consagrada el 1066. Un dels principals motius per escollir aquest indret va ser l'aigua del riu Fluvià. Els seus primers habitants van ser monjos benedictins de Sant Miquel de Cuixà, que s'hi van quedar fins al 1600, data en què es van traslladar a Sant Pere de Galligants. A partir de llavors, el Bisbat va mantenir l'espai com a parròquia, de manera que no s'hi ha deixat de fer activitat religiosa. Malauradament, una inundació a Sant Pere de Galligants va destruir bona part de la documentació referent a Sant Miquel de Fluvià que els monjos s'havien endut fins allà.
Sánchez indica que el poble va anar creixent al voltant del monestir, i que la vida dels veïns sempre ha estat molt lligada a la de l'església. Tot i això, en tractar-se d'un poble petit i allunyat de carreteres principals, durant molts anys va passar desapercebut per al gran públic. Des de fa tres o quatre anys, però, Ajuntament i parròquia han començat a organitzar-hi activitats, com ara concerts o visites guiades, per tal de donar a conèixer el patrimoni. "El poble sempre s'ha bolcat en l'església, que és el centre de la vida aquí", admet Sánchez. De fet, l'Ajuntament fins i tot va comprar l'abadia i el claustre, que estaven en mans privades, i hi ha obert una nova sala d'exposicions. En la mostra que s'inaugrarà demà s'hi podrà veure reflectida tota la història del monestir, des de l'arribada dels primers monjos fins a l'actualitat. També s'hi mostrarà l'acta de consagració de l'església, que s'ha pogut conservar.
La celebració de demà culminarà un seguit d'actes que s'han anat fent al llarg dels darrers mesos. Per exemple, l'historiador Elvis Mallorquí va oferir una xerrada sobre el desconegut fons documental de Sant Miquel de Fluvià d'entre els segles XI i XIV, mentre que Joaquim Tremoleda va parlar del monestir com a joia del romànic a Catalunya. A més, s'han celebrat concerts i el passat 18 de setembre va tenir lloc la segona Trobada de Corals.
Malgrat que avui serà el plat fort de les celebracions, pel mes de novembre encara quedarà l'estrena del documental Claustres. Homenatge a Sant Miquel de Fluvià, que ha estat impulsat pels Amics de la Unesco. Amb aquesta estrena, Sant Miquel posarà punt i final a les celebracions dels 950. I d'aquí a mig segle, el mil·lenari.
Publicada al diari "Diari de Girona ", 17 d'octubre de 2016 - Laura Fanals - Sant Miquel de Fluvià
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)