Comença la tercera fase de la restauració de Sant Quirze de Colera

Vist: 3406

Es preveu que les obres, centrades en el claustre i el refectori, durin un any.

La tercera fase de la restauració del monestir de Sant Quirze de Colera ja ha començat. En aquesta ocasió, les obres se centren en el claustre del monument i en el refectori, la sala que feia les funcions de menjador comú del monestir. El pressupost d'adjudicació de les obres, que es preveu que durin un any, és de 315.893 euros, que financen a parts iguals l'Incasol, a través de l'1% cultural, i la Diputació de Girona. En fases anteriors ja s'havia consolidat l'estructura i s'havien refet les cobertes.

El claustre del monestir és un pati tancat de 18×31 metres, del qual només està clarament definit un fragment de la galeria nord, on es conserven dues columnes cilíndriques sobre les quals reposen dos capitells trapezoïdals, dels quals arrenquen un parell d'arcades. Amb la intervenció es preveu construir un sistema de rampes que delimitarà el pati central, el qual s'enjardinarà, de manera que es pugui accedir a l'església sense barreres de cap mena.

Les obres també se centraran en la recuperació del refectori i la cuina. Es refarà la coberta d'enllosat de pedra de l'antic menjador dels monjos, un dels espais més nobles del conjunt monumental, segons els experts, que actualment està parcialment al descobert. Una vegada finalitzades les obres, en què també es restaurarà la coberta de la galeria nord, es preveu que aquests espais siguin visitables, així com la resta del monument.

El projecte executiu de les obres és de l'arquitecte Joan Falgueres, mentre que les empreses adjudicatàries són Obycall SA i AGL Girona SA.

Durant aquests anys d'actuacions, al monestir romànic de Sant Quirze s'hi ha trobat una necròpoli medieval, del segle VIII –el monument data de finals del mateix segle–, amb diverses tombes antropomorfes, vestigis preromànics, anteriors a la consagració de l'església, l'any 935. També s'hi han trobat pintures murals del segle XII i una làpida del 1622, encarregada per la família Mallol al que probablement va ser l'autor d'un retaule del 1625, que actualment és a l'ermita de Sant Quirc, del segle XVIII, però que els visitants poden veure gràcies a una reproducció fotogràfica.

El 2007 es va organitzar per primera vegada un concert a l'interior del monument, amb l'actuació de l'orquestra de cambra de la filharmonia polonesa Artur Rubinstein, dirigida per Horst Sohm, i el flautista Anton Serra, amb la voluntat que fos la llavor d'un futur festival de música, organitzat per la Fundació Xavier Monsalvatge.

Publicada al diari "El PuntAvui", 12 de maig de 2009 - Rabós d'Empordà - DANI CHICANO 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)