Joan Abad Arbussé (Barcelona 1955), és el vice-president de l'Associació Arqueològica de Girona, entitat a la qual pertany des de principis dels anys vuitanta del segle passat.
En el camp de la investigació arqueològica, destaca el seu infatigable treball de camp, el qual ha comportat la localització de nous jaciments paleolítics a les comarques gironines, tant en superfície com en estratigrafia: bona part dels jaciments axelians descoberts a la dpressió de la Selva i el jaciments de Santa Elena IV-XII (Cingles de Sant Roc d'Amer) a principis dels vuitanta, La Torre i Roca Foradada (Fontcoberta), l'any 1982 la Balma de la Xemeneia (Amer) l'any 1983, la pelvis d'Incarcal (Crespià) i Mas Sureda (Ravós de Terri) l'any 1984, Can Puig de la Bellacasa (Banyoles) l'any 1988, el poblat neolític de la Draga (Banyoles) l'any 1990, Llac I (Porqueres), l'any 1992, Cruïlla d'Incarcal (Maià de Montcal), l'any 1995, Can Gombis (Sant julià de Ramis) i Domeny (Girona) l'any 1999, El Pla de la Jueria (Sant Gregori) l'any 2002, Mas Vicenç (Pontós) l'any 2007, entre d'altres jaciments sense contast estratigràfic (Especialment a la comarca del Pla de l'Estany i de la Selva).
Ha difòs les seves recerques en més d'una trentena d'articles en revistes especialitzades i d'àmbit comarcal. I també a la premsa escrita. És autor del llibre "Jaciment arqueològic Balma de la Xemeneia. Localització i intervencions arqueològiques (1983-2005)" publicat l'any 2007 per l'Associació Arqueològica de Girona, i ha col·laborat en el llibre "Catalunya Paleolítica" (1989) de Josep Canal i Eudald Carbonell.
A nivell social ha posat en pràctica demostracions i tallers de prehistòria (encesa de foc amb màtodes tradicionals i fabricació d'eines) destinats a divulgar la prehistòria a escolars i al conjunt de la societat civil.
Informació extreta del llibre "Arrels Profundes" de Joan Abad i Albert Aulines
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)