Arxius

Girona posa en marxa una iniciativa pionera per descarregar-se els documents digitals de l'Arxiu Municipal en alta qualitat

Vist: 4470

Arxiu ImatgesFins ara la documentació es podia visualitzar a través del web però no se'n podia obtenir una còpia en bona resolució.

Ja fa més d'una dècada que el Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions (SGDAP) de l'Ajuntament de Girona publica al seu web la documentació que es custodia a l'Arxiu Municipal. Actualment ja és pot accedir a més de 3 milions d'objectes digitals, des d'un pergamí del segle XII a una fotografia de la cavalcada de reis d'enguany, per posar dos exemples ben allunyats entre si. D'aquest ingent volum de documentació digital, 2.648.742 són pàgines de premsa digitalitzada, mentre que 439.067 són documents de diferents tipus (textuals, en imatge, gràfics, cartogràfics, etc.) als quals es pot accedir a través del web de consulta de l'SGDAP.

Fins al moment, tota aquesta documentació es podia visualitzar a través del web però des d'avui, a més, es pot obtenir una còpia del document digital amb bona qualitat només amb un clic del ratolí. Fidel a la seva política d'obrir els fons a la ciutadania, l'SGDAP posa a disposició dels usuaris una gran diversitat documental que abraça quasi totes les èpoques i tipologies.

Qui ho vulgui podrà cercar, per exemple, entre més de 27.000 retrats la foto de l'avi o l'àvia i descarregar-la en alta resolució (3.500 píxels) al seu ordinador, la qual cosa li permetrà fer una impressió estàndard amb bona qualitat; obtenir els PDF dels cartells de les fires i festes de Sant Narcís, de la correspondència de Carles Rahola o dels llibres d'actes del Govern de la ciutat; disposar d'una reproducció digital d'una postal de Girona de principis del segle passat, d'un daguerreotip del s. XIX o d'un gravat de la Guerra del Francès. La manera de fer-ho és ben senzilla: només cal localitzar el document i fer un clic a la pestanya de descàrrega, i als pocs segons s'obté una còpia del fitxer digital a l'ordinador. També es poden seleccionar diversos documents i el programa crearà una carpeta comprimida (.zip) amb tots els fitxers seleccionats.

Amb aquesta decisió l'SGDAP segueix l'estela d'organitzacions tan prestigioses com el Rijskmuseum d'Amsterdam o la Library of Congress de Washington, al catàleg de la qual es poden descarregar, fins i tot, algunes de les fotos més rellevants de la història de la fotografia com pot ser Migrant mother, que Dorothea Lange va fer el 1936.

Aquesta iniciativa ha estat possible gràcies a les millores tecnològiques i a l'assignació a cada document de la llicència que regula els seus drets d'ús i explotació. Pel que fa a la tecnologia, cal destacar el nou ventall de possibilitats que ofereix el nou sistema de gestió d'actius digitals (Digital Asset Management) que l'SGDAP va adquirir ara fa dos anys. Pel que fa a la gestió dels drets, l'existència de les llicències Creative Commons ha contribuït a reduir les barreres legals per a compartir obres de creació.

Informació extreta del Web de l'Ajuntament de Girona

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)