Arxius

Cultura adquireix un pergamí medieval d’Amer

Vist: 3543
Presentació pergamí d'Amer
Font: Estudi Elvis Mallorquí

És la còpia d’un precepte que el rei Carles el Calb va concedir el 844 a l’abat del monestir. Comprat en subhasta a Anglaterra, ha costat 12.575 euros. (Veure document)

Amb motiu del Dia Internacional dels Arxius, el conseller de Cultura, Santi Vila, va presentar ahir a Amer l’adquisició per part de la Generalitat d’un pergamí d’època medieval. Es tracta de la còpia d’un precepte que el rei Carles el Calb, des de Tolosa de Llenguadoc, va concedir el 14 de maig de l’any 844 a l’abat de Guilarà del monestir del Sant Medir i Sant Genís d’aquest municipi. El document, en bon estat de conservació, està datat al segle XII i mesura 300 mm d’ample i 415 d’alt. El text conté 31 línies paral·leles d’escriptura carolina cal·ligràfica. Es tracta d’una còpia d’un document en el qual el rei Carles el Calb, net de Carlemany i a instàncies de l’abat Guilarà, ratifica a l’esmentat monestir la immunitat atorgada per un anterior precepte de Lluís el Piadós i li concedeix la capacitat d’elegir lliurement abat. El pergamí, que passa a formarà part del fons de l’Arxiu Comarcal de la Selva, ha estat adquirit en una casa de subhastes d’Anglaterra per 12.575 euros.

La importància del pergamí és que confirma l’existència del monestir de Sant Medir i Sant Genís de Cartellà, que al segle X es va convertir en el de Santa Maria d’Amer. D’altra banda, el document evidencia la importància que els monjos d’Amer donaven al seu document fundacional, ja que amb posterioritat a l’any 844 els monjos van mantenir la prerrogativa d’elegir els nous abats entre ells mateixos. També estableix els fonaments sobre els quals la comunitat monàstica que acabaria residint a Amer va poder perviure durant mil anys defensant els drets del monestir a tot el seu domini. La presentació es va fer ahir a Santa Maria d’Amer, l’antiga església del monestir, i hi van participar l’alcaldessa, Rosa Vila, i el president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu. Durant l’acte, l’historiador medievalista Elvis Mallorquí, autor de la transcripció del pergamí, va explicar l’origen i el context històric del document.

Publicada al diari "El PuntAvui", 10 de juny de 2017 - ACN - Amer 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)