Arxius

L’Arxiu Comarcal del Pla de l'Estany presenta el fons Ca n’Illa de Serinyà, amb peces del segle XII

Vist: 784
Representants de la família i institucions implicades en la gestió del fons Illa de Serinyà. Foto:C.C. del Pla de l'Estany
Representants de la família i institucions implicades en la gestió del fons Illa de Serinyà. Foto:C.C. del Pla de l'Estany

L’Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany ha presentat el fons de Ca n’Illa de Serinyà, que custodia i que ara rebrà un tractament arxivístic. Està format per 788 documents en pergamí des de l’any 1.147 fins al 1.669. És, doncs, una font d’informació molt valuosa sobre el municipi de Serinyà, amb pactes i transaccions de la família amb altres famílies, sobretot del segle XIII fins a finals del XVII.

Ca n’Illa és una de les cases pairals més grans del Pla de l’Estany i integra antigues masies i masoveries de la vall del Ser. Existeixen textos de l’alta edat mitjana en què aquest indret s’anomena Ipsa Isol (978) i Insula (979).

En concret, l’Arxiu Comarcal disposa de prop de 800 documents referents a Ca n’Illa, entre els quals destaquen tres pergamins del segle XII i un que té una llargada de 4,70 metres. El gruix del fons se centra, però, en el segle XVI, amb 376 documents, un fet que permet tenir un testimoni cultural del Serinyà d’aquesta època.

L’alcalde de Serinyà, Josep Antoni Ramon, ha destacat que la família sempre ha sumat per al poble amb múltiples col·laboracions. El director dels serveis territorials de Cultura de Girona, Josep Calatayud, ha agraït a la família que hagi confiat en l’administració perquè aquesta documentació sigui de domini públic.

En representació de la família, Josep Maria Illa, ha recordat que “la documentació ha estat custodiada durant 25 generacions i que havia arribat el moment de fer la cessió a l’Arxiu”. Finalment, el president del Consell Comarca, Francesc Castañer, ha dit que aquest fons ajudarà a entendre com funcionaven les coses en una altra època.

Patrimoni documental de Catalunya

La directora de l’Arxiu, Núria Batllem, ha explicat que el tractament arxivístic consistirà a resumir i traduir al català els documents, després a restaurar-los i, finalment, a digitalitzar-los. Així, un cop efectuada aquesta tasca, aquest fons podrà ser consultat directament a l’Arxiu i, més endavant, també en línia. Aquest fons forma part del patrimoni documental de Catalunya pel fet de tractar-se d’un material de més de cent anys.

Publicada al diari "El PuntAvui", 19 de maig de 2022 - Jordi Casas - Serinyà 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)