Troben tres premses de vi a la vil·la romana dels Ametllers de Tossa de Mar i conclouen les excavacions.

Vist: 4346

Constaten que la part de baix de la vil·la va funcionar fins als segles V o VI.

La troballa de tres premses de vi, que se sumen a la que ja s'havia descobert anteriorment, i una cisterna on es recollia el most a la vil·la romana dels Ametllers de Tossa constitueix el balanç de l'última excavació, que s'acaba avui. A partir d'ara només quedarà condicionar la zona i obrir-la al públic, com ja es va fer aquest estiu amb la part superior de la vil·la. No obstant, no es preveu que l'obertura es pugui fer a curt termini perquè abans d'obrir-la cal fer-hi una inversió.
L'historiador Lluís Palahí, de l'Institut del Patrimoni Cultural de la Universitat de Girona, ha coordinat les excavacions a la vil·la romana dels Ametllers que es van iniciar fa un mes i acaben avui. Palahí ha explicat que ara ja està tot excavat i que la part que faltaria està en propietats privades. Segons ell, ara caldria fer-hi un petit condicionament per poder-ho obrir al públic. No obstant, la regidora de Cultura, Emília Bernabeu, ja va deixar clar que l'obertura no es farà a curt termini.

L'excavació s'ha centrat en la part inferior de la vil·la i ha servit per rectificar la sospita que tenien els experts sobre la seva cronologia. Si inicialment pensaven que havia funcionat fins al segle III. Ara han constatat que el seu funcionament es va allargar fins als segles V o VI tot i que amb canvis. Al llarg dels anys, la vil·la va deixar de ser tan luxosa i es va convertir en un recinte més productiu. A més, s'ha descobert que les premses de vi van funcionar fins més enllà del segle II quan a la majoria de vil·les es van abandonar a finals del segle primer. Una de les premses de vi va reconvertir-se a partir del segle IV en magatzem i va funcionar al llarg de tot el Baix Imperi.

La descoberta de les premses ha estat important perquè ha variat la idea inicial que tenien els arqueòlegs del recinte. Quatre premses de vi revelen que el centre de producció a la part inferior de la vil·la era més important del que s'havia especulat inicialment.

Una vil·la luxosa

La vil·la romana dels Ametllers de Tossa consta de dues parts. La de dalt es va obrir al públic a principis d'estiu i la de baix és la que ara s'ha acabat d'excavar. Es tracta d'una vil·la fundada al segle I aC. La part residencial, que és la superior, era força luxosa. Hi destaquen un complex termal, mosaics, un conjunt escultòric i una arquitectura que combina elements senyorials amb altres de rústics. La zona residencial estava separada de la part productiva per un mur de cinc metres, que s'ha recuperat parcialment.

 

Publicada al diari "El PuntAvui", 22 d'octubre de 2004 - Laura Juanola - Tossa de Mar 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)