Obren al públic les excavacions de la vil·la romana dels Ametllers a Tossa.

Vist: 3730

Les tasques arqueològiques han estat coordinades per l'Institut de Patrimoni Cultural de la UdG

La vil·la romana dels Ametllers, a Tossa de Mar, es va obrir ahir a la nit al públic, després d'haver-s'hi realitzat excavacions arqueològiques i l'enjardinament i la il·luminació del recinte. L'acte inaugural es va fer a la nit per poder estrenar l'enllumenat i va tenir la presència de l'alcaldessa de Tossa, Maria Pilar Mundet; el director general de Patrimoni Cultural, Francesc Tarrats, i el rector de la Universitat de Girona (UdG), Joan Batlle, entre d'altres. Les tasques arqueològiques i el projecte d'adequació i d'assessorament científic han estat coordinats per l'Institut de Patrimoni Cultural de la UdG.

La vil·la romana dels Ametllers de Tossa és coneguda des de principis del segle XX i l'any 2000 la UdG hi va començar a treballar. Aquesta vil·la es va fundar al segle I aC i va estar en funcionament fins al segle V dC. Entre altres aspectes hi destaquen els mosaics, un conjunt escultòric i l'arquitectura de la vil·la, que combina elements senyorials amb d'altres de més rústics, a més d'incloure un complex termal. Pel que fa al projecte d'adequació, que es va dur a terme en dues fases, va iniciar-se amb les zones d'estada i la industrial, on es produïa el vi, i el mur romà. Aquesta primera fase va començar l'octubre passat. Per adequar aquesta zona es va construir una plataforma de fusta, es va recuperar el mur que ara queda a la vista, i també es van recuperar les canalitzacions de desguàs de l'aigua, que es feia passar des de la piscina a les termes.

Pel que fa a la segona fase, afecta la part més senyorial de la vil·la, és a dir la zona de les termes, el jardí i el nimfeu.

El projecte d'adequació a la visita ha estat redactat per l'enginyer tècnic agrícola i postgraduat en paisatgista Martirià Figueres, que també va dirigir l'obra. Figueres va tenir el consens del departament d'arqueologia de la UdG.

Els objectius del projecte, que ha tingut un cost total de 187.162 euros, han estat establir mecanismes per gaudir de les troballes arqueològiques com un element lligat a Tossa; donar un tractament singular als diferents àmbits arqueològics per fer-ho més entenedor al visitant; ordenar la zona i crear recorreguts guiats, i adequar-ho a l'ús de visita diürna i nocturna reforçant la il·luminació d'elements característics.

 

Publicada al diari "El PuntAvui", 27 de juny de 2004 - Laura Portal - Tossa de Mar 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)