La vil·la romana de Tossa és pel seu luxe la més important de la demarcació de Girona

Vist: 4050

La campanya arqueològica d'enguany, que es clou avui, ratifica el gran potencial dels Ametllers

La vil·la romana dels Ametllers de Tossa de Mar és, pel seu alt nivell de luxe, la més important de la demarcació de Girona, segons va dir ahir Lluís Palahí, director de les excavacions, en concloure la campanya arqueològica d'aquest any. L'any vinent es farà una nova campanya arqueològica, la tercera, per poder acabar d'excavar la part residencial de la vil·la. Seguidament a aquesta nova fase, l'Ajuntament té previst adequar el jaciment per fer-lo visitable, convertint-lo així en un nou atractiu turístic. I els arqueòlegs no descarten una darrera campanya per acabar d'excavar la part rústica, a la part de baix.

El luxe que presenta la vil·la dels Ametllers és tant en l'aspecte estructural com moble. En l'àmbit estructural, es pot deduir que l'habitatge del propietari donava a una terrassa amb porticons, un menjador davant la piscina i dos patis, a totes dues bandes. A més, s'ha descobert tot el sistema hidràulic. En l'aspecte moble, destaquen sobretot els mosaics i les escultures. «Està clar que el propietari era un colon itàlic», va afirmar Palahí, ja que per trobar una vil·la d'aquestes característiques caldria anar a Tarragona, que era la capital romana del territori gironí, o a Itàlia. La campanya d'aquest any, iniciada el 23 de gener, s'ha concretat en els dos patis. Per un costat, acabar el pati on hi havia la piscina, a la part nord de l'habitatge. Per l'altra iniciar l'excavació de l'altre pati, a l'altra banda. En aquest espai s'ha descobert una sèrie de cambres del segle IV dC amb un destí més funcional. I, al mateix temps, s'ha recuperat tot el sistema de desguàs de la piscina, que fa uns 40 metres de llarg. L'any vinent es preveu una nova campanya, la tercera, per acabar d'enllestir la part residencial. Palahí sospita que sortirà a la Ilum més edifici de l'època Imperial, segle I dC, que és el que predomina al jaciment. L'excavació dels Ametllers, vil·la descoberta pel doctor Ignasi Melé l'any 1914, es fa des de l'any 2000 dins un conveni entre l'Ajuntament, que aporta els diners, i l'Institut de Patrimoni de la Universitat de Girona, que aporta el personal qualificat. El cost d'aquest any ha estat de 34 milions. Palahí no descarta poder fer una quarta campanya per acabar d'excavar la part industrial, a la part de baix, i poder tenir una visió conjunta de l'evolució del jaciment romà.

Oferta turística patrimonial

A.V. - L'Ajuntament de Tossa preveu adequar el jaciment romà dels Ametllers, que data dels segles I i VII o VIII dC, amb vista a l'estiu del 2002, creant així una nova oferta turística basada en el patrimoni local. Palahí va destacar aquest aspecte, ja que els Ametllers, arran del seu bon estat de conservació; permet una visita molt didàctica. Es mirarà d'adequar el jaciment amb còpies de les escultures trobades. A més, el consistori tossenc no descarta afegir a aquesta oferta els altres dos jaciments romans, el del mas Carbotí i el de ses Alsines. Tot i no tenir la importància dels Ametllers, són conscients que poden ajudar a fer un estudi de la romanització del territori tossenc i complementar una mateixa ruta arqueològica, la dels romans. Paral·lelament, per més endavant, l'Ajuntament també vol crear una nova ruta patrimonial, que serà la visita de tots els monuments megalítics - dòlmens i menhirs - que hi ha al terme. Abans de tirar endavant aquesta ruta, però, el consistori vol mirar d'excavar-los per evitar espoliacions i mirar d'arribar a acords amb els propietaris de les finques, ja que molts d'ells es troben en terrenys privats.

 

Publicada al diari "El PuntAvui", 20 d'abril de 2001 - Albert Vilar - Tossa de Mar

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)