Excaven el poblat del Turó Rodó i el castell de Sant Joan de Lloret per fer-los visitables

Vist: 4538

El monument medieval servirà per inaugurar la commemoració del mil·lenari del municipi

El jaciment ibèric del Turó Rodó i el castell medieval de Sant Joan de Lloret de Mar seran excavats arqueològicament i es condicionaran per fer-los visitables. Així ho ha decidit l'Ajuntament de Lloret de Mar en adjudicar les excavacions i consolidacions dels dos jaciments històrics del municipi selvatà a l'empresa de gestió de patrimoni Janus. La consolidació del castell s'inaugurarà el 14 d'octubre perquè sigui el tret de sortida de la celebració del mil·lenari de I'existència del terme municipal de Lloret. La consolidació del Turó Rodó està previst que estigui enllestida a principi del 2002.

L'adjudicació de les dues actuacions la va acordar la comissió de govern Iloretenca el 30 d'abril per 32,9 milions. El tinent d'alcalde de Cultura, Josep Maria Ramírez, va explicar a aquest diari que els diners provenen del pla d'excel·lència turística. Amb aquesta actuació, el govern lloretenc vol recuperar dos elements patrimonials més. A part d'excavar-los, també els vol consolidar per fer-los visitables; es farà un itinerari complementat amb plafons explicatius. L'any passat, l'Ajuntament ja va encarregar a la mateixa empresa excavacions als dos jaciments, encara que de només un mes de durada a cada un d'ells. Ara, amb la nova actuació, es vol mirar d'aconseguir l'excavació definitiva dels dos espais. Les excavacions s'han iniciat al castell, situat entre les platges de Lloret i Fenals i documentat des del 1079, ja que I'Ajuntament el vol tenir a punt amb vista a la commemoració del mil·lenari del municipi de Lloret. «Volem presentar-lo en societat el 14 d'octubre, donant el tret de sortida del mil·lenari», va explicar Ramírez. L'actuació arqueològica al castell es preveu tenir-la enllestida el mes de juny. Seguidament, mentre es consolida el monument medieval, s'iniciaran les excavacions del poblat ibèric, que es troba a l'altre extrem de la platja de Lloret. «Serà la primera actuació arqueològica seriosa en aquest jaciment», va dir el responsable de Cultura. El Turó Rodó està considerat un punt de vigilànçia del poblat de Montbarbat, a l'interior. Els arqueòlegs no tenen cap referent sobre el jaciment, ja que no ha estat excavat mai. Només l'any passat s'hi va fer una petita actuació, i hi van aparèixer murs de defensa de 2 metres d'amplada.

La crònica (ALBERTVILAR)

Mirar el futur sense perdre el passat ·

L'Ajuntament de Lloret està fent una excel·lent política cultural sense defugir el gran motor econòmic del municipi, el turisme. Els visitants vénen a buscar el sol i la platja, però, cada cop més, busquen alternatives, especialment cap a la natura i el patrimoni. I en aquesta línia s'han de situar les excavacions i les consolidacions del poblat de Turó Rodó i el castell de Sant Joan. A més, la rehabilitació del castell servirà per obrir la celebració del mil·lenari de l'existència de Lloret com a terme. Però hi ha més coses. El mes de març, el govern ja va decidir adquirir l'important poblat ibèric de Montbarbat per 48,8 milions i crear una ruta ibèrica amb el Turó Rodó i el Puig Castellet. I es vol crear un museu interactiu a can Xardó, potenciar el museu municipal de la casa indiana de can Garriga; així mateix, s'ha reformat la casa indiana de can Comadran, s'ha creat una beca per ordenar el fons de la cambra agrària, s'han publicat tres llibres de temes locals... Cal aplaudir la política cultural de Lloret i, per descomptat, caldria imitar-la per mirar d'anar recuperant el nostre passat. No ens el podem deixar. perdre, i més quan està demostrat que pot servir, i de molt, amb vista al futur.

Publicada al diari "El Punt", 5 de juny de 2001 - Albert Vilar - Llorent de Mar

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)