El Museu d'Arqueologia de Girona recrea la vil·la romana a escala real, recuperant plegades les tres peces del conjunt.
Ara fa 140 anys, l'any 1876, va tenir lloc un dels descobriments arqueològics més importants que s'han fet a la ciutat de Girona: un conjunt de tres mosaics a la masia de can Pau Birol (actualment on hi ha el col·legi de Bell-lloc del Pla), d'una gran qualitat i enorme riquesa, i que es coneixen com el mosaic de Bel·lerofontes, el mosaic de Teseu i Ariadna i el mosaic del Circ.
Per diverses circumstàncies, les tres peces es van dispersar en tres museus, el Museu d'Arqueologia de Catalunya-Girona, el Museu d'Història de Girona i el Museu d'Arqueologia de Catalunya-Barcelona.
Ara, després d'onze mesos de restauració, els tres mosaics tornen a exposar-se plegats, en aquest cas al Museu d'Arqueologia situat al monestir de Sant Pere de Galligants.
L'esdeveniment té lloc arran de l'exposició que s'hi mostra, titulada 3 mosaics, 3 museus. 140 anys dels mosaics romans de Bell-lloc (Girona), que es podrà veure fins a l'11 de setembre. Situada al mig de la nau central de l'església, disposa d'una recreació a escala real de la ubicació dels mosaics a la vil·la, d'un espai per a la interpretació de la iconografia i simbolisme de la temàtica dels tres mosaics, i un darrer espai interactiu i didàctic per conèixer a fons la tècnica de l'elaboració d'un mosaic i el seu procés de restauració. En aquest s'explica la troballa i la història de la seva extracció fins al moment actual, al mateix temps que es parla de les diferents interpretacions i propostes de la seva ubicació dins la vil·la romana, i el simbolisme de les diferents escenes que contenen.
Publicada al diari "El PuntAvui", 9 d'abril de 2016 - J.C.L. - Girona
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)