Restauren el mosaic de Can Pau Birol pel 140 aniversari

Vist: 4128

Mosaic de Can Pau Birol, restaurat.La peça serà el gran atractiu d'una exposició al Museu de Sant Pere de Galligants que recrearà a l'abril la vil·la romana de Bell-lloc del Pla. Els experts n'han recuperat la policromia original.

El mosaic que representa Paris i Afrodita del conjunt que es conserva de l'antiga vil·la romana de Bell-lloc del Pla ha tornat al Museu d'Arqueologia de Sant Pere de Galligants, després de ser sotmès a un intens treball de restauració i neteja al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) durant quasi un any. La intervenció, que ha permès recuperar la policromia de les petites tessel·les que componen la peça –oculta “sota una gruixuda capa d'adhesius i pols”, subratllen els restauradors–, s'ha fet coincidir amb el 140è aniversari de la descoberta de la vil·la romana de Bell-lloc, l'any 1876, que es commemorarà amb una exposició al Museu de Sant Pere de Galligants el pròxim mes d'abril. La mostra recrearà aquesta luxosa mansió a escala real, del 8 d'abril a l'11 de setembre, i el mosaic en serà la peça estel·lar junt amb els altres dos fragments d'aquest paviment musiu datat del segle III que també es conserven: l'anomenat mosaic del circ, que representa escenes de curses i forma part de les sales permanents del Museu d'Història de Girona, i l'emblema de Bel·lerofont amb la Quimera, que s'exposa al Museu d'Arqueologia de Barcelona.

El Centre de Restauració ja ha retornat quatre quadrants del mosaic policrom al Museu d'Arqueologia de Girona, on quedaran exposats de manera definitiva. L'actuació ha permès fer una restauració actualitzada del mosaic, de 3,15 x 2,40 metres, per tal de mostrar la policromia de les tessel·les i canviar-ne el suport. Exposat des de fa més de quaranta anys, consta d'una sanefa geomètrica de cercles i franges de peces de colors diversos, i junt amb l'emblema o quadre central, de tipus figuratiu, dóna forma a l'angle superior esquerre. La parella representada podrien ser Paris i Afrodita o Teseu i Ariadna, segons les interpretacions.

El mosaic va arribar al CRBMC dividit en quatre quadrants: tres amb decoració de sanefes i un amb l'emblema figuratiu. El seu estat de conservació era “dolent”, admeten els tècnics, tot i que “no hi havia despreniment de tessel·les, ja que estava compactat pel suport de ciment i la malla de ferro del revers”. L'anvers, en canvi, “estava molt enfosquit i brut, de manera que gairebé no es podia apreciar la rica gamma de colors del mosaic”.

La restauració ha durat onze mesos, i ha consistit a alleugerir el suport, netejar-lo i disposar els quadrants sobre un plafó rígid de fibra de vidre, resina i alumini intern. També s'han rejuntat les tessel·les i s'hi ha donat un acabat estètic amb morter de calç i àrids, per tal de donar rectitud a la forma i facilitar la seva exposició.

Publicada al diari "El PuntAvui", 18 de febrer de 2016 - E.V. - Girona 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)