Localitzen els primers habitatges al poblat ibèric del Puig del Castell

Vist: 4228

Vint-i-cinc cassanencs participen en la tercera campanya d'excavacions

Les restes de quatre habitacions contigües, adossades a la muralla,. han estat desenterrades pels vint-i-cinc voluntaris de Cassà i rodalia que des de fa una setmana estan treballant al poblat ibèric del puig del Castell. L'objectiu de la campanya d'aquest any és excavar la part de llevant del poblat (on han trobat les habitacions), així com explorar una àrea exterior, a la recerca de materials o estructures relacionades amb l'assentament. Els treballs continuaran tot aquest mes, primer amb el mateix grup actual i després amb els participants en un camp de treball de Joventut.

L'antic poblat, que ocupa el cim d'una muntanya, estaria protegit per una muralla circular. Fins ahir,l'equip que dirigeixen els arqueòlegs Maribel Fuertes i Jordi Merino, de l'empresa Janus, ja n'ha desenterrat uns 110 metres.

Al vessant est, on justament van començar els treballs fa tres anys, estan començant a excavar uns habitatges enganxats a la part interior de la muralla. Cadascun fa uns 25 metres quadrats. «Segueixen el model clàssic ibèric: estan formades per una habitació gran i una avantsala», descrivia ahir Fuertes. La porta de les cases dóna al centre del poblat, que seria un espai comunitari. Entre els materials localitzats figuren trossos de teula, unes peces que arran d'entrar en contacte amb la cultura romana els ibers van començar a utilitzar de coberta en substitució dels clàssics elements vegetals. «Probablement, els habitatges van ser aixecats al segle II aC», va concretar Merino.

Els arqueòlegs tenen previst excavar en profunditat aquestes quatre cases. També compten fer prospeccions en un turó veí, aprofitant que s'ha netejat el sotabosc, així com a un camí proper, on esperen trobar més testimonis de la presència humana de fa més de dos mil anys en aquesta zona.

Un històric entre el jovent

Al puig del Castell hi ha dos ambients: a la zona de les cases, els voluntaris (majoritàriament joves o molt joves) escolten música techno, i els de les muralles posen ska amb el volum ben fort. Ahir al matí, a Narcís Artau, que amb 83 anys és l'avi de la colla, li tocava escoltar ska. Segurament li agradaria més fer anar la pala al ritme d'una sardana, però no s'enfada. «Sempre m'he sentit bé, entre els joves», afirma, rient. Als anys 60, Artáu va ser president de la Colla Excursionista de Cassà, l'entitat que organitza aquesta campanya junt amb l'Ajuntament. Quan el doctor Miquel Oliva va fer les primeres excavacions, s'hi va apuntar i, quan al cap de 40 anys es van reprendre, va repetir. «Sóc un home inquiet», justifica.

Publicada al "El Punt" el dia 8 de juliol de 2003, Ramon Estéban, Cassà de la Selva.

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)