La segona campanya d'excavacions al puig del Castell constata l'envergadura del poblat ibèric

Vist: 3589

Han desenterrat gairebé la meitat de la muralla, molt malmesa

RAMON ESTEBAN / Cassà de la Selva · Definitivament, tenia raó el doctor Oliva, quan en descobrir el poblat ibèric del puig del Castell, el 1964, va dir que podia ser enorme. I també tenien raó els arqueòlegs que l'any passat van reprendre-hi els treballs en reconèixer que el pioner anava ben encaminat i que el tram de la muralla que van desenterrar es podia allargar molt. Amb la segona campanya ja s'han posat al descobert més de 90 metres de mur defensiu.

Com l'any passat, la primera etapa de les excavacions han estat a càrrec de voluntaris de Cassà de totes les edats, des d'adolescents a un senyor de 82 anys, amb la gent de la Colla Excursionista al capdavant. En aquests moments es cuiden de la segona fase els participants del camp de Joventut, majoritàriament estudiants provinents de l'àrea metropolitana de Barcelona. Com l'any passat, la direcció la porten, per encàrrec de l'Ajuntament, Maribel Fuertes i Jordi Merino, de l'empresa Janus.

Han reprès la recerca en el punt de la muralla on havien acabat l'any passat. Alliberats de la feixuga feina de neteja de l'entorn (la Colla havia pujat sovint a estassar), dels 17,5 metres lineals de murs que es van descobrir ara fa un any, s'ha arribat als 95,5 metres de la setmana passada, disposats en forma de cercle a prop del cim. Com que encara no s'ha arribat a la meitat d'aquest cercle imaginari, la muralla podria fer més de 200 metres de llarg. A part dels murs del perímetre ja han aparegut algunes estructures de les típiques cases que els ibers adossaven a la part interior de la muralla. Les restes d'un enderroc, ja localitzat als anys 60, és un dels interrogants que l'equip de Fuertes i Merino hauran de resoldre. Però segurament ho hauran de deixar per a l'estiu que ve, ja que a aquesta campanya li queden pocs dies.

Publicada al "El Punt" el dia 20 de juliol de 2002, Ramon Estéban, Cassà de la Selva.

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)