El Puig del Castell de Cassà amaga un extens poblat ibèric envoltat d'unes grans muralles

Vist: 4308

El resultat de la primera campanya d'excavacions sorprèn els arqueòlegs

Un equip de voluntaris dirigits per dos arqueòlegs de l'empresa Janus van acabar el dia 13 de juliol del 2001, una campanya d'excavacions al puig del Castell, de Cassà de la Selva, que ha permès definir aproximadament l'àrea que ocupa un poblat ibèric dels segles IV al II aC, fins ara mig soterrat i amagat per la vegetació. L'assentament, descobert el 1964 i poc estudiat, s'estén sobre una gran superfície al cim d'una muntanya. Uns murs defensius de grans dimensions envolten el poblat.

Els descobridors del poblat van ser membres de la Colla Excursionista Cassanenca. Assessorats pel cèlebre doctor Miquel Oliva - pare de l'arqueologia moderna gironina - van excavar-lo els anys 1966 i 1968. Des de llavors no s'hi havia fet res, si exceptuem la feina d'alguns furtius. L'Ajuntament aquest any es va decidir a reprendre la recerca. Un grup de vint voluntaris (estudiants de diferents nivells i aficionats de més edat), dirigits per Maribel Fuertes i Jordi Merino, de l'empresa d'arqueologia Janus, han rescatat les estructures defensives que donen a l'est. Prèviament, la Colla Excursionista s'havia cuidat de desemboscar la zona. La propietària dels terrenys, la professora de geografia de la UB Maria Sala, hi ha posat totes les facilitats del món, segons explicava aquesta setmana Jordi Merino.

Oliva tenia raó

El doctor Oliva va intuir que el poblat podia ser enorme va indicar la xifra aproximada de 15.000 metres quadrats - però mai fins ara s'havia comprovat aquella impressió. Resseguint la cota on hi ha els murs que acaben d'excavar, es noten les restes de la perllongació de la muralla, que segurament fa la volta al puig. «No sé si arribarà als 15.000 metres quadrats, però segur que s'hi acosta», comentaven els arqueòlegs, sorpresos. La feina de les últimes setmanes ha servit per fer aflorar un pany de 17 metres de muralla i un contrafort perpendicular. El mur perimetral fa entre 1,6 i 2 metres d'amplada, segons els trams. Està fet amb dues parets de blocs grans i farcit amb pedres de menys grandària, com era habitual en l'època. Als trams més alts puja fins a 1,6 metres d'altura. El contrafort, inclinat, fa prop de 6 metres de llarg i entre 2,3 i 2,5 metres d'amplada. Del mur cap endins s'ha excavat poca cosa, però ha estat suficient per fer aflorar les estructures més altes d'unes estances interiors que encara no han pogut identificar. Ha aparegut molta ceràmica i uns claus de ferro i bronze. No han trobat cap constància que l'indret fos ocupat posteriorment al segle II aC. Està previst fer campanyes similars amb voluntaris els pròxims estius. Si es manté el ritme d'aquest any, les excavacions es perllongaran durant dècades, calculen els dos tècnics.

Publicada al "El Punt" el dia 14 de juliol de 2001, Ramon Estéban, Cassà de la Selva.

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)