Els investigadors estan documentant les troballes a Oix.
LAURA PORTAL / Oix - Un equip de set investigadors, encapçalats per Xavier Terradas i Pau Martín, estan acabant les tasques de recerca a la Cova 120 de Sales de Llierca. Enguany, la campanya es dedica a la topografia de la cova, els dibuixos i la recerca en la terra extreta en campanyes anteriors. Instal·lats a la rectoria d'Oix, els arqueòlegs donen per tancada, de moment, la investigació.
Un dels jaciments prehistòrics estudiats durant anys a les comarques gironines ha estat el de la Cova 120. Aquest avenc de l'Alta Garrotxa ha estat objecte d'excavacions i estudis des del 1981. La cova té una antiguitat d'ocupació documentada de més de 200.000 anys, per bèsties i humans, una petita meravella arqueològica. Els arqueòlegs Xavier Terradas i Pau Martín han estat al capdavant de les excavacions des del 2003. Ara, amb l'ajuda d'investigadors francesos experts en la datació de troballes anteriors als 40.000 anys d'antiguitat, estan analitzant les troballes i la mateixa cova. El fet que el carboni 14 no sigui útil més enllà dels 40.000 anys fa que s'hagin de fer servir altres tècniques, moltes d'elles experimentals. El grup d'especialistes francesos treballaran l'hivern que ve a la cova, on col·locaran dosímetres als punts on van ser extrets els ossos i altres restes per comparar els resultats amb les anàlisis fetes a les peces trobades i confirmar així l'antiguitat. També s'han traslladat algunes mostres a Madrid per ser estudiades.
Una altra de les tasques que s'està fent és la topografia de la cova i els dibuixos i perfils de les diferents seccions per poder reconstruir l'estratigrafia.
Paral·lelament, des de la rectoria d'Oix, on tenen el campament base, s'estan analitzant les mostres de terra extretes de la cova per localitzar petits fragments d'ossos, dents... Per això, hi ha diferents especialistes en aus, insectívors com ara ratpenats i eriçons, rosegadors i mamífers més grans.
També s'estudia el pol·len, que s'analitza en centres de Madrid i Tarragona. Per acabar, també s'investiguen els carbons, que és un dels elements que més dades aporta, ja que dóna informació sobre el clima, que era més fred, ja que s'ha trobat pi roig i freixe, propi de comarques més properes al Pirineu.
Publicada al "Punt Avui" el dia 15 de juliol de 2006, Laura Portal, Oix.
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)