Realitzen les darreres excavacions a la cova 120 de Sadernes.

Vist: 4297

El jaciment ha quedat arqueològicament resolt, només resta topografia i sedimentologia.

LAURA PORTAL / Sales de Llierca - La Cova 120 ha quedat resolta arqueològicament parlant. Aquest avenc de l'Alta Garrotxa ha estat objecte d'excavacions i estudis des del 1981. La cova té una antiguitat d'ocupació documentada de més de 200.000 anys, per bèsties i humans, una petita meravella arqueològica. Els arqueòlegs Xavier Terradas i Pau Martín han estat al capdavant de les excavacions des del 2003. Ara s'elaboraran estudis per donar-ne a conèixer el contingut.

Xavier Terradas i Pau Martín han posat fi a les tasques a la Cova 120. Després de tres anys seguits excavant-hi, a la cova ja no hi ha feina. Excepte alguna tasca de topografia i estudis de sedimentologia, pel que fa a excavacions, s'ha exhaurit. Després de ser redescoberta el 1975 pel Grup d'Espeleologia d'Olot, entre el 1981 i el 1989, i sota l'aval científic del Museu Comarcal de la Garrotxa, s'hi van fer intervencions i es van constatar ocupacions i usos humans en la prehistòria:

Bronze i neolític.

Al llarg de l'holocè (10.000 anys d'antiguitat) es van documentar tres nivells del calcolític: bronze (nivell I), neolític final (nivell II) i neolític antic (nivell III), estudiats i recollits en una publicació al 1987.

Paleolític.

Per sota d'aquests, es va descobrir una seqüència plistocena (inici del quaternari fins a 10.000 anys). Les restes van ser atribuïdes a estades humanes al llarg del paleolític mitjà, i a l'ús de la cova per part d'animals carnívors amb hàbits cavernícoles.

Clandestins i represa.

Restava inèdit un nivell més antic (VII), descobert al 1989, quan al 2000 uns brètols van fer excavacions clandestines, que van suposar una greu agressió. Al 2003 es va reprendre l'activitat encapçalada pel Consell Superior d'Investigacions Científiques i el Consorci per a la Gestió i la Protecció de l'Espai d'Interès Natural de l'Alta Garrotxa. Es van arreglar els desperfectes dels clandestins i es va excavar l'ocupació més antiga localitzada al nivell VII.

Animals.

Els estudis preliminars del nivell VII van mostrar la presència de restes de macromamífers. Una part important dels ossos trobats haurien estat aportats per animals carnívors que usaven la cova com a cau, lloc de cria i/o per hivernar. N'hi havia de desapareguts a la zona com l'ós de les cavernes, grans bòvids, hienes, panteres o el gos salvatge asiàtic, i cavalls i marmotes. També es van constatar indicis d'activitat humana.

Humans de 200.000 anys.

Els treballs van permetre documentar l'ús de la cavitat per grups humans i bèsties d'hàbits cavernícoles en moments encara més antics (més de 200.000 anys). En el fons es van acumular restes paleontològiques i altres d'origen antròpic.

Publicada al "Punt Avui" el dia 13 d'octubre de 2005, Laura Portal, Sales de Llierca.

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)