Obren al públic per primera i última vegada el jaciment neandertalià de la Cova 120, a la Garrotxa

Vist: 4503

Les excavacions es donaran definitivament per finalitzades aquest any.

XAVIER CASTILLON / Sales de Llierca - El Consorci de l'Alta Garrotxa ha organitzat per primera vegada visites guiades a les excavacions arqueològiques del jaciment neandertalià de la Cova 120, a Sales de Llierca. Serà una oportunitat única, ja que la cova és força inaccessible i, d'altra banda, les excavacions es donaran definitivament per finalitzades aquest any. Les visites, guiades pels directors de l'excavació, Xavier Terradas i Pau Martín, es faran els dissabtes 10 i 17 i el dimecres 14 de juliol. La inscripció és gratuïta i es pot fer trucant al telèfon 972 28 78 29. Les places són limitades.

Després que l'any 2000 s'hi portessin a terme unes excavacions clandestines que van fer malbé algunes restes, el Consorci de l'Alta Garrotxa i el Consell Superior d'Investigacions Científiques, a través del laboratori d'arqueologia de la Institució Milà i Fontanals, van decidir reprendre les excavacions a la Cova 120 amb dues campanyes d'excavació, els estius del 2003 i el 2004. Aquest any s'hi excavarà del 5 al 24 de juliol.

En la campanya de l'any passat es va excavar un nivell datat en 150.000 anys d'antiguitat, als inicis del paleolític mitjà, la qual cosa converteix la Cova 120 en l'ocupació humana contextualitzada de més antiguitat documentada al nord-est de Catalunya. S'hi han trobat restes d'animals com ara l'ós de les cavernes, el cavall o la pantera, al costat d'alguns indicis d'activitat humana.

Publicada al "Punt Avui" el dia 29 de juny de 2004, Xavier Castillón, Sales de Llierca.

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)