La primera campanya regular de recerca permet constatar l’envergadura d’una vil·la dedicada sobretot a la producció i comercialització de vi.
La vil·la d’època romana de can Ring, a Besalú, ocupava uns 2.000 metres quadrats i hi treballaven –en els anys en què a la finca hi va haver més activitat– entre 15 i 20 persones, dedicades principalment a la producció i comercialització de vi, però també a la ramaderia i l’agricultura. Les excavacions d’aquest estiu, dirigides per Joan Frigola i que han estat les primeres d’un programa que durarà fins al 2021, han permès confirmar el potencial del jaciment, que abasta del segle I aC fins al III de la nostra era. Si en els sondejos de l’any passat es van desenterrar els espais on trepitjaven el raïm, aquest cop han aflorat tres estances de la zona residencial (amb restes de pintura mural) i tres més de l’àrea de treball, on han descobert vestigis d’un petit molí i una llar de foc. Quant a material, destaquen unes monedes, entre les quals, un denari amb l’efígie de l’emperador Adrià (segle II) i fragments de tines de ceràmica.
En el programa d’excavacions de can Ring –finançat per l’Ajuntament, la Diputació i la Generalitat– hi entren també les de la vil·la romana de Vilauba (Camós) i la bòbila d’Ermedàs (Cornellà del Terri). Quim Tremoleda, que dirigeix el projecte junt amb Pere Castanyer, va explicar ahir que tant a can Ring com a Vilauba hi han trobat teules fetes a Ermedàs.
Publicada al diari "El PuntAvui", 29 setembre de 2018 - Ramon Estéban - Besalú
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)