Descobreixen un refugi de la Guerra Civil al poblat ibèric de Castell, a Palamós, durant la seva consolidació

Vist: 3988

Als anys 40, Pericot ja va esmentar la presència d'una trinxera del període bèl·lic.

ALBERT VILAR / Palamós · Les obres de consolidació de la terrassa que hi ha entre la plaça i l'acròpolis del poblat ibèric de Castell, a Palamós, han posat al descobert un refugi, que tot fa pensar que és de la Guerra Civil. A la plaça ja existia una trinxera d'aquell període bèl·lic, segons esmenta l'arqueòleg Lluís Pericot, en fer l'informe de les excavacions que va fer al poblat durant la dècada dels anys 40. La troballa s'ha fet durant la segona campanya de consolidació i adequació del jaciment.

El refugi presenta un bon estat de conservació, i té només la volta de la sala esfondrada pel pas del temps. A la sala, rodona, encara es pot veure un seient fet de rajol que cobreix tot el seu perímetre. I, a més, també es conserva el túnel d'accés al refugi, que és un petit passadís que fa uns dos metres de llargada. L'entrada està situada al mur principal que aguanta la terrassa. Dins el refugi, han trobat un centenar de bales.

La descoberta del refugi, segons va explicar la responsable de les obres de consolidació i excavació, Marta Pi, ha estat una sorpresa, tot i que tenien constància de la presència d'una trinxera a la plaça, tal com va explicar Pericot en fer l'informe de les excavacions durant els anys 1942 i 1948. «... La torre meridional presenta en su ángulo un sillar almohadillado y encierra en su interior una habitación. Mas hacia dentro, una trinchera excavada durante la pasada guerra ha destruido parte de los muros...», escrivia l'arqueòleg.

L'actuació arqueològica es va iniciar el 21 d'octubre i s'acaba divendres. Després s'enllestirà la consolidació de la zona tractada, que afecta l'espai excavat per Pericot. A part del refugi, en aquest punt del jaciment també ha aparegut un mur d'aterrassament d'època ibèrica i algunes sitges per guardar gra. Ara es consolidaran les troballes perquè siguin visitables, com ja es va fer amb la plaça l'any passat.

Les actuacions iniciades l'any passat formen part del pla d'actuacions arqueològiques del jaciment. El pla divideix el jaciment, que fa 14.000 m2, en 9 fases. A més, també preveu convertir el mas de la platja en un centre d'interpretació del poblat.

Publicada a "El Punt" el dia 21 de novembre de 2002

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)