El Consell del Baix Empordà promou la restauració dels frescos de la Pietat de la Bisbal i del poblat de Castell

Vist: 3666

Es faran dins el nou projecte de l'escola taller, que té una durada de dos anys

ALBERT VILAR / La Bisbal · Les pintures de l'església de la Pietat, a la Bisbal d'Empordà, la finca de can Pere Tià, el jaciment ibèric de Castell i edificis de la vall de Bell-lloc, a Palamós, l'Horta d'en Palet, a Sant Feliu de Guíxols, i espais naturals de l'Estartit seran rehabilitats en els propers dos anys per joves. Això forma part del nou projecte que tira endavant, a partir del mes d'octubre, el Consell del Baix Empordà a través de l'escola taller de les Gavarres, amb un pressupost de quasi un milió d'euros.

«El nou projecte té com a objectiu formar i donar ocupació a joves de la comarca, a la vegada que servirà per recuperar i restaurar cinc elements patrimonials d'especial interès», va dir el president del consell, Josep Sala.

En aquesta edició, el nombre total d'alumnes serà 40, distribuïts en cinc especialitats formatives: recuperació d'espais naturals, pintura i restauració, auxiliar d'arqueologia, recursos forestals i construcció i paleteria. El nou programa, que tindrà una durada de dos anys, està finançat amb 949.365 euros pel departament de Treball de la Generalitat.

El programa per a cada especialitat està dividit en dues fases. La primera, dedicada a la formació, que té una durada de sis mesos. La segona, dedicada a la pràctica. Aquesta segona, a més, permetrà portar a terme importants treballs de restauració a la comarca en diferents indrets i edificis.

En aquest sentit, aprofitant les dues noves especialitats, pintura i restauració i auxiliar d'arqueologia, els estudiants participaran en la restauració de les pintures al fresc de l'església de la Pietat, a la Bisbal d'Empordà, i en prospeccions arqueològiques al jaciment ibèric de Castell i elements patrimonials de la vall de Bell-lloc, a Palamós.

L'acció sobre les pintures de la Pietat, que són del segle XVIII, es concretarà a restaurar les que es troben a la zona del cambril. Les pintures estan en una situació molt precària, especialment per culpa de les humitats.

A Palamós s'actuarà en la campanya arqueològica al jaciment ibèric de Castell, poblat entre els segles VI i I aC. També es restauraran diversos elements medievals de la Vall de Bell-lloc: molí i resclosa del mas Antoniet, el molí de Canyelles i les fonts de Bell-lloc i de Llorer. A més, es farà una actuació de millora forestal a la finca municipal de can Pere Tià i altres boscos públics.

També es rehabilitarà l'edifici de l'Horta d'en Palet, que l'Ajuntament ganxó vol destinar al futur institut de turisme de la Universitat de Girona. I l'altra actuació és continuar les tasques iniciades en el projecte Life i projectes d'itineraris pel Ter Vell i la Pletera, a l'Estartit, entre les quals hi ha la fixació de dunes i revegetació de la zona.

Publicada a "El Punt" el dia 14 de juliol de 2003

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)