Campanya per delimitar i datar millor el poblat ibèric de Sant Sebastià, a Palafrugell.

Vist: 4348

Per primera vegada hi participen estudiants universitaris de fora de Catalunya

ALBERT VILAR / Palafrugell - Concretar la delimitació i la datació del poblat ibèric de Sant Sebastià, a Palafrugell, són els dos principals objectius de la nova campanya arqueològica que ha iniciat aquesta setmana la Universitat de Girona amb l'Ajuntament i la Diputació. La campanya, que és la sisena i es farà entre aquest mes i part de setembre, té el suport de dotze estudiants universitaris, que per primera vegada també són de fora de Catalunya, sota la direcció de l'arqueòleg Antoni Rojas.

Les excavacions arqueològiques es concreten actualment a la banda nord-est, amb vista a mirar de trobar i delimitar les cases que hi pugui haver en aquest costat. La idea és veure si també es dóna el cas de la banda est, amb diverses cases adossades. En la campanya passada, ja en van trobar una, amb les típiques característiques: habitatge rectangular amb dues habitacions.

Però tampoc descarten trobar altres elements arquitectònics, com poden ser forns o carrers. Ni tampoc oblidar les sitges, i més quan se n'han trobat algunes de grans dimensions, una de les peculiaritats que ofereix el jaciment. «Volem conèixer més aspectes de l'urbanisme», va afirmar Rojas.

A banda de treballar aquest sector, l'equip arqueològic també pensa fer alguna acció a la banda sud, seguint la filera de cases de l'oest. A més, es faran cates i sondejos al llarg del perímetre del poblat per veure si es pot delimitar totalment. L'ocupació actual del poblat és d'uns 10.000 metres quadrats, però fins ara no s'hi ha localitzat cap muralla.

Paral·lelament, la campanya vol aprofundir més en el seva cronologia, tant pel que fa als orígens com a l'abandonament. Respecte als orígens, fins ara només s'ha trobat una casa que pertany al segle VI aC. I voldrien mirar de trobar-ne més. D'altra banda, també volen veure com va ser el seu final, al llarg del segle II aC. Rojas va explicar que volen saber si l'abandonament va ser de manera violenta o pacífica, amb la seva integració amb els romans de Llafranc.

Museu al far

A.V. · L'Ajuntament de Palafrugell ja ha aconseguit recentment la cessió de les instal·lacions del far de Sant Sebastià, que vol adequar, entre d'altres coses, per mostrar-hi les troballes arqueològiques del jaciment ibèric. Però tampoc no descarta exposar-hi el material de la vila romana de Llafranc, jaciments que tot apunta que estan relacionats entre si. Quant a la resta del far, l'Ajuntament també té projectat fer-hi una sala polivalent i un bar, preservant sempre el seu ús públic.

Publicada a "El Punt" el dia 8 de juliol de 2003

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)